A csípős csoda, avagy a csalán

A csalán a csípőssége miatt nagyon sokan nem szeretik, holott vele kapcsolatban is igaz a megállapítás, miszerint minél nehezebb hozzájutni valamihez, az annál értékesebb. Igaz ez a csalánra is, amit bár nagyon sokan gyomnövényként tartanak számon, azonban olyan sok betegségre jó, hogy amennyiben ez elterjedne az emberek között, bizonyára mindenki puszta kézzel szedné és alkalmazná. A csalán kapcsán manapság elsődlegesen a vizelethajtó hatás a legismertebb, azonban kevesen tudják, de ezen felül a leghatásosabb salaktalanító, méregtelenítő és vértisztító növényünk. Mivel fogyasztásával a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, ezáltal képes csökkenteni a vérben a húgysav szintjét, tehát köszvény, ízületi gyulladások és reumatikus panaszokra is kiváló.

A régi öregek a fájdalmas végtagokat ezért is csapkodták meg friss csalán hajtásával, amitől hosszabb távon elmúlt a fájdalom és a bántalmak is. Alkalmazzák ezen felül a csalánt lázcsillapításra és vérszegénységre is, de a csalántea fogyasztása erősen ajánlott a vese és hólyagkő képződésre hajlamos személyeknél is.

A csalán még tea formájában is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, élénkítő hatása miatt pedig a koffeintartalmú italokkal is felveszi a versenyt.

Ha a csalán gyökeréből készítünk teát, az képes megakadályozni a prosztata természetes megnagyobbodását, és segíti a vizeletáramlást is. Ugyanez csökkenti továbbá a vércukor szintjét, de hatásos allergiás betegségek esetén is.

A csalán levelét ülőfürdőként is alkalmazhatjuk, ami nagyszerű az aranyeres és a reumatikus panaszokra, ha pedig hajmosásra használjuk, megszünteti a korpásodást, a hajhullást és lassítja a haj zsírosodását is.

Ma már a tudomány is egyre inkább elismeri a csalán jótékony hatását, ezáltal egyre több csalántartalmú gyógyhatású készítmény kerül a piacra, amelyek elsődlegesen salaktalanításra, kúraszerű fogyasztásra alkalmasak, de nem olyan hatásosak, mintha friss csalánból készült főzeteket fogyasztanánk.
i