A karácsony egyik fűszere a fahéj és az egészség

Karácsony idején, sőt szinte egész télen az egyik legtöbbször érezhető fűszerillatot a fahéj szolgáltatja. Kellemes íze, széleskörű felhasználási lehetőségei és a telt, meleg hangulata miatt a hideg idők fő fűszerévé lépett elő. Nézzük, a hangulati hatásain kívül még mivel járul hozzá az életünkhöz:

  • Csökkenti a vércukorszintet: A fahéjban aldehid található, amelynek nagy szerepe van a vércukorszint optimalizálásában, mivel javítja a szervezet inzulin kiválasztását. A diabéteszben szenvedők számára jelentős javulás érhető el a fahéj rendszeres fogyasztásával, de nem helyettesítheti az orvos által meghatározott gyógyszereket és kezelést, csupán kiegészítőnek ideális.
  • Az emésztést segíti: Serkenti a gyomor és a bélműködést az illóolajainak és csersavának köszönhetően. Az élelmiszerek egészséges megemésztése alapvetően fontos, ebben segít sokat a fahéj, de azért ez sem csodaszer, így nem lehet varázslatot várni tőle egy nagyobb, kiadósabb „zabálás” után. A fahéjat a legtöbben csupán fűszerként, illóolajként ismerik, ám nagyon finom teát is lehet főzni belőle. A teája jó puffadás ellen, mert megakadályozza az emésztés során a gázképződést.
  • Antioxidáns hatású: A fahéj nagyon erős antioxidánsként van számon tartva és emellett még nagyon jó mangán forrás is, így a szabad gyökök elleni harcban is hatékony megoldást jelent. Immunerősítő hatása közismert és egyes kutatások most arra a következtetésre jutottak, hogy a fahéj a világ top10 antioxidánsának listáján szerepel.
  • Bőrszépítő: A fahéjnak remek tonizáló hatása van, ennek köszönhetően tisztítja, ápolja a bőrt. Számos arckrémbe vagy testápolóba keverik az olaját, mert bőrfiatalító hatással is rendelkezik. A fahéjat az ókori Egyiptomban szépítkezésre használták, manapság is számos kozmetikai szer összetevője.
  • Koleszterincsökkentő: A fahéj az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintet nagyon hatékonyan csökkenti, a napi 1,5-2 gramm fahéj már nagyon jó aránnyal jelentősen javítja a rossz koleszterin szintjét szervezetünkben, így a koleszterinproblémákból adódó betegségek elkerülésének jelentős gyógynövénye.
  • Fájdalomcsökkentő: Igaz, hogy enyhén, de a fájdalom csökkentésében is hasznos, mivel segít távol tartani azokat a hormonhatású lipideket, melyek gyulladásnál, allergiás rohamnál felszabadulnak a szervezetben.
  • Ízületi gyulladások csökkentése: Az ízületi panaszok ellen kutatások bizonyították, hogy a fahéj nagyon jó megoldás. Alkalmazása könnyű, egy pohár meleg vízben el kell keverni 2 kanál mézet és egy kiskanál fahéjat, majd naponta meg kell inni egyszer ezt az adagot. A jótékony hatás már egy hét elteltével jelentkezni fog.

i