A teljesítmény az étkezésen is alapul – sportolók étrendje

A profi sportolók és a hobbi szinten, de rendszeresen edzők számára a táplálkozás éppen olyan fontos, mint az edzés. A győzelemhez, a fejlődéshez vezető étrend azonban nem egy nagyon különleges valami. Nem tartalmaza csodaszereket, a lényeg csupán a bevitt és az elhazsnált energia egyensúlya, valamint a tápanyagok minősége. A testedzésnek a szervezetre és a lélekre gyakorolt kedvező hatása vitathatatlan, de azoknak, akik minden nap kimerítő testedzést folytatnak, különösen oda kell figyelniük arra, hogy megfelelően táplálkozzanak. A sportolók tápanyagszükséglete nem nagyon tér el az átlagemberétől, de a megerőltető mozgás miatt rendszerint jóva több szénhidrátot kell fogyasztaniuk.

A nagy kitartást igénylő sportágakat űzők étrendjében a szénhidrátokkal fölvett energia aránya ötven százalékról akár az összes energiafelvétel kétharmadára is nőhet.

Minden sportolónak óvakodnia kell az étrend rövid távon eredményes, de hosszú távon veszélyes megválétoztatásától. Nincs az az élelmiszer, amely egymagában képes lenne a teljesítmény növelésére, a csúcsforma eléréséhez többféle ételt kell fogyasztani.

Ha egy sporttevékenység nagy energiafelhasználással jár, a szervezet energia – és folyadékegyensúlya csak megfelelő energiabevitellel, és makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok), illetve mikrotápanyagok (vitaminok, a legtöbb ásványi anyag, nyomelemek) kellő bevitelével biztosítható.

A sportolók étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie, csak éppen a tápanyagok mennyiségét a nagyobb energiafelhasználásnak megfelelően növelni kell. A közhiedelemmel ellentétben semmi szükség nincs arra, hogy az intenzív edzések időszakában a sportoló magas fehérjetartalmú étrenden éljen.

Az esetek többségében sokkal hatékonyabb és egészségesebb, ha a nagyobb energiaigény kielégítése érdekében szénhidrátokat vesz magához. Az igaz, hogy a nagyon sok energiát felhazsnáló sportolók, például az evezősök, számára az átlagosnál több zsír fogyasztását ajánlják, mert kalóriaigényüket másként egyszerűen nem lehetne kielégíteni. A kevéssé megerőltető sportágak esetében viszont nincs szükség az energiabevitel ilyen mértékű növelésére.

A folyadékbevitel az étrend külön része, amire szintén fokozottan oda kell figyelnie egy sportolónak. A kilégzés és a verejtékezés csökkenti a szervezete folyadéktartalékait, melynek hatására a vér térfogata csökken, így a végtagok kevéssé lesznek jól ellátva, a vérkeringés romlik. Rosszabb esetben kiszáradás is bekövetkezhet.
i