A túl kevés mozgás rosszabb az elhízásnál is!

Az elhízáshoz képest sokkal halálosabbnak és rosszabbnak nevezték a mozgásszegény életmódot a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik arra jutottak a jelenlegi statisztikák tanulmányozása során, hogy a kevés mozgás majdnem kétszer annyi ember halálát okozza, mint a magas testtömeg-index. A szakértők már konkrét adatokkal és számokkal is szolgáltak jóslataik kapcsán, ezáltal elmondásuk szerint jelenleg közvetetten vagy közvetlenül az elhízás számlájára közel 340 ezer európai ember korai halála írható fel. Ezzel szemben a mozgásszegény életmódra visszavezethető halálesetek száma ennek már most a duplája, közel 680 ezer európai ember.

A kutatók szerint márpedig a legtöbbünknek nem is kellene radikális változásokat végrehajtania életmódjában, alapvetően elegendő lenne 20 perc tempós séta is ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a problémák. Még nagyobb baj, hogy a mozgáshiány és az elhízás az esetek 90 százalékában együtt jelentkeznek, azonban a vékony emberek se nyugodjanak meg, a túl kevés mozgásból fakadó betegségek és egészségügyi problémák ugyanis őket szintén érinthetik.

A szakemberek a kutatás során közel 350 ezer európai állampolgár adatait rögzítették 12 teljes éven át. Ebben felmérték, hogy mekkora a derékbőségük, milyen életmódot folytatnak, ezáltal pedig azt is, hogy mennyi időt töltenek mozgással. Ulf Ekelund, a kutatás egyik vezetője szerint a több mint 10 esztendő során nagyon sokan meghaltak a célcsoportból, de ezek között kiemelkedően magas volt azok száma, akik nem mozogtak.

Ulf szerint nem csak túlsúlyos embereket, hanem normál testsúlyúakat egyaránt érintett a probléma. A kutató szerint a változáshoz elegendő lenne már napi 20 percnyi tempós séta, vagy valami más hasonló testmozgás, legyen az például tánc, kerékpározás, esetleg házkörüli tennivaló.

Egy nap 24 órából áll, így azt javasolták, hogy próbáljuk meg úgy beosztani az időnket, hogy akár munkába menet, akár bevásárláskor tervezzük be a napi mozgásmennyiséget, így ne autóval, hanem például gyalog, vagy kerékpárral menjünk el dolgozni, esetleg bevásárolni, és máris sokat tettünk egészségünk megőrzésének érdekében.

Még elkeserítőbb adat a kutatásból, hogy azoknál az embereknél, ahol a mozgásszegény életmód elhízással is párosult, sokkal nagyobb mértékben voltak jelen a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri zavarok.
i