A túlzott só fogyasztás a gyermekek egészségére is rendkívül ártalmas

A só fogyasztás káros hatásairól manapság igen sokat lehet hallani. A sós ételek rendszeres fogyasztása magas vérnyomás kialakulását, szív és érrendszeri betegségek megjelenését és még számos egészségügyi probléma jelentkezését válthatja ki. A só fogyasztás azonban nem csupán a felnőttek szervezetére lehet káros hatással, hanem az egészen kicsi gyermekekére is! A szülőknek ezért, kifejezetten nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a gyermek a lehető legkevesebb sót fogyassza el. De vajon mit is okozhat a túlzott só fogyasztás egy kicsi gyermek esetében? A Londoni Egyetem kutatói egy vizsgálatuk alkalmával rájöttek arra, hogy a gyerekkori elhízás kialakulásában a túlzott só fogyasztásnak is igen nagy szerepe van.

Amennyiben egy gyermek ételeinek sótartalmát a lehető legkevesebbre szorítjuk vissza, úgy nem csupán a későbbi szívbetegség kialakulásának az esélyét szoríthatjuk vissza, hanem a gyermekkori, illetve felnőttkori elhízás esélyét is minimálisra lehet csökkenteni. A beteges kövérség egyik legfőbb oka tehát az, ha valaki túl sok sós ételt fogyaszt.

A londoni kutatók közel 1600 gyermeket vizsgáltak meg. A felmérésből egyértelműen kiderült az, hogy napi 3 grammal kevesebb só fogyasztás esetén, a gyermekek cukros üdítőfogyasztása is sikeresen visszaszorítható lehetne. De vajon mi is lehet az összefüggés a cukros üdítők és a túl sós ételek között?

Csupán annyi, hogy a sós ízeket általában mindig valamilyen édes itallal szokás leöblíteni. A cukros, édes üdítők pedig, mint azt jól tudjuk, elhízást okozhatnak. Amennyiben egy gyermek kevesebb sós ételt fogyaszt, úgy a cukros üdítőkből is kevesebbet fog majd inni, tehát az elhízás esélye máris jelentősen csökkenni fog. A felnőttek esetében ez az összefüggés már korábban is bizonyítást nyert, vagyis azt már eddig is tudtuk, hogy a sós ételek fogyasztása következtében mindig édes, cukros italokat szokás fogyasztani.

Ez idáig azonban, gyermekeknél nem volt bizonyított a kapcsolat a sós ételek és az elhízást okozó cukros üdítő italok fogyasztása között. A kutatási eredmények tudatában tehát, mindenképpen vissza kell szorítani a felnőttek és a gyermekek só fogyasztását a lehető legminimálisabbra, hogy a cukros üdítő italokból is kevesebbet fogyasszunk.

Így nem csak egy későbbi agyvérzést, szívbetegséget, vagy infarktust kerülhetünk el, hanem megóvhatjuk gyermekünket és persze önmagunkat is az elhízástól és annak káros testi és lelki következményeitől is. 
i