Ásványi anyag körkép I. – makroelemek

A szervezetnek számos ásványi anyagra van szüksége. Az ásványi anyagokat két csoportra lehet osztani, makroelemekre és mikroelemekre. Nézzük most a makroelemekről mit kell tudni. Foszfor: Minden állati fehérje, kemény héjú gyümölcsök, magvak, teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák. Részt vesz a csontok és a fogak erősítésében, a sejtek energiafelszabadító folyamataihoz és számos tápanyag felszívódásához nélkülözhetetlen. Nagyon ritka esetben lép fel a hiánya, legtöbbször a savlekötő szerek sokáig történő szedése esetén jellemző. Férfiak és nők számára is 550 mg a napi szükséglet.

Kalcium: Legjobb forrásai a tej, tejtermékek, olajoshal-konzervek, szezámmag, zöld levélzöldségek. A csontok és fogak képződésében játszik nagy szerepet, a véralvadásban létfontosságú, valamint az ideg-és izomműködésben is megkerülhetetlen szerepe van. Hiánya izomgyengeséget, hátfájást, csontritkulást okozhat. Nem lehet túl sokat bevinni belőle, a szervezet nem veszi fel. Nők és férfiak számára egyaránt 700 mg a napi szükséglet.

Kálium: Legjobb forrásai az avokádó, friss, aszalt és kemény héjú gyümölcsök, banán, citrusfélék, burgonya, hüvelyesek. Élettani szerepét tekintve a nátriummal együtt fenntartja a sejtek folyadék – és elektrolit-háztartását, szabályozza a szívverést és vérnyomást, az ingerületek továbbításához elengedhetetlen. Hiányában közömbösség, gyengeség, zavartság, rendkívüli szomjság, súlyos esetben keringési zavarok, szívritmuszavar, légzési nehézségek léphetnek fel. Nők és férfiak számára is 3500 mg a napi szükséglet.

Klór: A konyhasóból (nátrium-klorid) vihetjük be. A gyomorsav termelésében létfontosságú szerepe van, valamint fenntartja a szervezet folyadék és elektrolit háztartását. Hiány egészen ritka esetekben jelentkezhet. A napi szükséglet mindkét nem esetében 2500 mg.

Magnézium: Leginkább a teljes kiőrlésű gabonából, búzacsírából, hüvelyesekből, kemény héjú gyümölcsökből, szezámmagból, aszalt fügéből, zöld levélzöldségekből nyerhetjük.  A csontok és fogak képződésében, erősítésében nagy szerepe van, azok fontos alkotóeleme. Segíti az idegműködést, az izomösszehúzódás szabályozásában megkerülhetetlen szerepet játszik. Hiányának tünetei: közömbösség, gyengeség, izomgörcsök, izomremegés. Férfiak számára 300 mg, nőknek 270 mg a napi szükséglet.

Nátrium: Legjobb forrása a konyhasó, a szardella, húskészítmények, élesztőkivonat. A káliummal együtt szabályozza a folyadékháztartást, az idegek és izmok működésében is fontos szerepet játszik, hiánya esetén alacsony vérnyomás, izomgörcsök és akár kiszáradás is bekövetkezhet. A napi beviteli mennyiség nők és férfiak esetében egyaránt 1600 mg.
i