Az illóolajok használata egészségünk érdekében

Az illóolajokat leginkább hangulat fokozó hatásuk miatt kedvelik sokan. Rengeteg -féle illatban kapható már, de nem mindegyik használható gyógyászati célra(fürdéshez,masszázshoz).
Élvezeti célokra nem muszáj 100% illóolajat vásárolni, de minden esetben amikor bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezik csak ilyet szabad használni. Minden illatú olaj más hatással van ránk. Kihatnak az idegrendszerünkre,bőrünkre, étvágyunkra, kedvünkre. Lássunk pár példát rá, mi mindenre is jó 1-1 olaj.

A levendula olaj nagyon közismert nyugtató illata miatt. Álmatlanságra, vágott sebekre, égési sérülésekre,légzési problémákra is kiváló, de vigyázni kell az adagolással hisz ha túlzásba visszük, nyugtalanság léphet fel. 100% formáját használjuk csak, nyugtalanság esetén párnánkra cseppentve nyugodtabban alszunk, masszírozó krémbe keverve stresszoldó a masszázzsal együtt.

A szantál is kedvelt olaj, afrodiziákumként is bevetik, mivel a stresszt enyhíti, így olyan mint egy jó nyugtató, de a vágyat fokozza. Leginkább torokgyulladásra és bőrproblémákra használják a párologtatáson kívül.

Az ylang-ylang olaj egy távol-keleti illat, ami sokaknak ismeretlen lehet. Afrodiziákumként őt is előszeretettel vetik be párologtatva, relaxációhoz, depresszió enyhítésére gyakorolt hatása közismert. Terhes kismamák nem használhatják! Ha önmagában használjuk az ylang olajat akkor inkább „csak” nyugtató, relaxáló hatása érvényesül, de ha szantállal keverjük, akkor előjön az erős nemivágyat stimuláló hatás is!

A kamillát teaként is nagyon sokan kedvelik, olajként is hasonló hatással bír. Görcsoldó, emésztést elősegítő, migrénre és fejfájásra párologtatva kiváló, szemproblémák esetén is használható, de szigorúan tilos közvetlen a szemünkbe cseppenteni belőle!
A terhesség első pár hónapjában kerülni kell használatát.

A bazsalikom nem csak fűszernövényként kedvelt, hanem illóolajként is használatos. Görcsoldásra, a kellemetlen rovarok elűzésére, nyugtató de egyben szellemi élénkítő hatásáról ismert.

A fahéj is kedvenc fűszernövényünkként ismert, de görcsoldásra, fertőzések megelőzésére, nemi vágy fokozásra, lelki stimulálásra kiváló! Nem véletlen, hogy a karácsonyi hangulatú illatok között első helyen szerepel, mivel ahogy megérzi az ember, egyből a finom puha sütemény és a meleg bensőséges családi otthon jut eszébe.

Érdemes kipróbálni párat, és ez csak egy kis része annak, mint ami kapható az üzletek polcain!
i