10 táplálkozási szabály, amit a hobbisportolóknak is be kell tartaniuk

Ha csak hobbi szinten is adtuk rendszeres testmozgásra és sportolásra a fejünket, akkor nagyon fontos tisztában lenni a helyes táplálkozással ahhoz, hogy fejlődhessünk, és szervezetünk egészségesen bírja a megfelelő terhelést.

Az alapszabályok betartása hobbisportolók számára is fontos, ha igazi eredményeket várnak. 

Ennek érdekében összegyűjtöttük a 10 legfontosabb táplálkozási alapszabályt...

...amit még hobbisportolóként is fontos lenne betartanunk.

1. Az első és legfontosabb, hogy soha ne feledkezzünk meg a hidratálásról, avagy a tiszta vízről, ami az ember egyik legfontosabb tápláléka. A sportolók nem engedhetik meg maguknak, hogy szomjasak legyenek, így mindig időben kell gondoskodni a folyadékpótlásról, amely az izmok és az ízületek helyes működéséhez is hozzájárul.

2. Egy sportoló étrendjének legalább a 60 százalékának szénhidrátból kell állnia. Ez lehet zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hiszen ezek késleltetik a fáradást, és erőt adnak a mozgás, például futás, biciklizés során.

3. Mindig törekednünk kell a zsírfogyasztás csökkenésére, ami azért nehéz, mert a legtöbb ember sokkal több zsírt fogyaszt el, mint amennyire szüksége lenne. Kerüljük a zsíros és olajos ételeket, így például az olajos magvakat is.

4. A káros zsír helyett az esszenciális zsírsavak bevitelére koncentráljunk, és gondoskodjunk a többszörösen telítetlen zsírsavakról, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani, így táplálék útján kell pótolnunk.

5. A bevitt tápanyag legalább 15 százalékának fehérjéből kell állnia, méghozzá teljes értékű fehérjéből, ez ugyanis elengedhetetlen az izomépítéshez, valamint ahhoz, hogy megfelelő izomerőt tudjunk kifejteni edzések során.

6. Fontos elkerülni a cukrot, méghozzá legalább az edzés előtti órákban. Ebbe beletartoznak az édességek mellett a gyümölcslevek, a befőttek, de még a müzlik is!

7. Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg minimalizálni a só fogyasztást is, amiből szintén minden ember sokkal többet visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége lenne. Ne sózzuk feleslegesen ételeinket, pár nap alatt mindenhez hozzá lehet szokni, így a kevésbé sós ételekhez is.

8. Mindig megfelelően változatosan étkezzünk, így soha ne együk minden nap ugyanazt, legfeljebb csak főétkezéskor. Egy sportolónak alapszükséglet, hogy egy héten legalább 60 különféle ételt fogyasszon, hogy garantáltan minden fontos alapanyaghoz hozzájuthasson, ami hozzájárul a fejlődéséhez.

9. Egy sportolónak szüksége van étrend-kiegészítőkre, azonban nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba a különféle porokat és tablettákat, mert ezek többsége beláthatatlan következményekkel járhat együtt. Szűkítsük le a beszedett kiegészítők mennyiségét a legszükségesebbekre, és soha ne használjunk teljesítményünk fokozására alkalmas kiegészítőket, kizárólag olyanokat, amelyek egészségünket szolgálják.

10. Kerüljük a sok E-betűs és rengeteg összetevőből készült ételeket, ezek ugyanis egészségtelenek és tele vannak felesleges, úgynevezett üres kalóriákkal, így aroma- és színezőanyagokkal, valamint tartósítószerekkel. Ezekre a szervezetünknek nincs szüksége!

i