3 dolog, ami veszélyezteti a szíved egészségét

Megdöbbentő és egyben elkeserítő tény az, hogy hazánk halálozási okainak listáját a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Az említett betegség a lakosság kétharmadát érinti, eltérő formában és mértékben.
De vajon miért is éppen ez a megbetegedési forma fenyegeti a magyar embereket? Mi az, amivel ártunk a szívünknek? Ennek jártunk utána.

Az anyaggyűjtés során bebizonyosodott, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért elsősorban a mértéktelen dohányzás tehető felelőssé. A dohányzás nem csak a tüdőt károsítja óriási mértékben, hanem a magas vérnyomás kialakulásáért, a vérrögök képződéséért, illetve a koleszterin szint elégtelenségéért is okolható.

A korai elhalálozás legfőbb okozója tehát a dohányzás. A cigaretta hanyagolásával könnyedén ki lehet küszöbölni a korai elhalálozást okozó szív- és érrendszeri megbetegedések nagy részének kialakulását. Szinte hihetetlen, de a dohányzás elhagyását követő tíz év múlva a szervezet olyannyira egészségessé válhat, mintha sohasem dohányoztál volna. Sőt, ez még nem minden, hiszen már néhány nappal a dohányzás felfüggesztése után is jelentős mértékben csökken az egészségügyi kockázat.

Fontos tényező továbbá a dohányzáson kívül az is, hogy a legtöbb ember elbagatellizálja egy fennálló szívbetegség intő jeleit. A mellkasi fájdalom, mely sportolás, vagy túlzott megerőltetés hatására jelentkezik, sok esetben arra figyelmezteti az embert, hogy elérkezett az ideje egy alapos kivizsgálásnak. Sokan azonban nem veszik komolyan a mellkasi fájdalmakat, és nem is tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a problémának.

Ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk, hiszen így az esetlegesen fennálló szívbetegség rejtve maradhat, ami később akár súlyos, vagy legrosszabb esetben halálos következményekkel is járhat. Mindig figyeljünk oda a testünk jelzéseire! Ne hagyd Te sem figyelmen kívül az intő jeleket! Szintén veszélyezteted a szíved egészségét azzal, ha beletörődsz abba, hogy semmit sem tehetsz az egészségi állapotod fenntartásáért, vagy javításáért.

Ez főként azokra az emberekre jellemző, akiknek a családjában előfordult már valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, így ők úgy vélik, hogy semmiképpen sem úszhatják meg a bajt, hiszen a génjeikben ott lapul ugyanaz a probléma. Ez azonban nagy tévedés, hiszen bár a génjeinken valóban nem tudunk változtatni, az életkörülményeinket, az életmódunkat, táplálkozási szokásainkat bármikor úgy alakíthatjuk, hogy a betegség kialakulásának kockázatát minimálisra csökkenthessük általuk. 
i