5 fontos vitamin egészségünk megőrzésére

A vitaminok fontosak. Ezt mindenki tudja. Ezért oda kell figyelnünk, hogy eleget viszünk-e be belőlük a szervezetünkbe. A téli hónapokra a nagyobb mennyiség ajánlott belőlük, hiszen ilyenkor a vírusok csak úgy jönnek-mennek. Megfázás, torokfájás, influenza…Ismerős? A soron következő öt alap vitaminnal megőrizheted egészségedet.

C-vitamin
A C-vitamin-t talán mindenki ismeri, az egyik az alapvitaminok közül, amelyre a testünknek szüksége van.  Közismerten immunerősítő hatású, és nem csak gyógyszertárakban, de akár már élelmiszerboltokban, benzinkutakon is hozzájuthatunk.

A napi minimum fogyasztási mennyisége 500mg körül van, de ha megfáztunk (vagy még csak érezzük, hogy gyenge a szervezetünk) nyugodtan bevehetünk belőle naponta akár négy, 1000mg-os kapszulát is. Azért túlzásokba se essünk, mert igaz, hogy nem tudjuk túladagolni a C-vitamint, ám a szervezetünk csak egy bizonyos mennyiségig tudja azt tárolni, így ami nem tudott felszívódni egyszerűen kiürül, és nem hasznosul.
Ha viszolygunk a hatalmas kapszuláktól, sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható a C-vitamin, mint például a kiwiben, citrusfélékben, a brokkoliban és a paprikában is.

B6-vitamin
Egy további (kevésbé ismert) immunerősítő a B6-vitamin, amely továbbá segít az emésztőrendszeri folyamatok helyreállításában. Várandós nőknek is ajánlják, mivel hányingercsillapításra is alkalmas, ami a reggeli rosszulléteken segíthet. Nagyobb étkezések utánra is érdemes lehet fogyasztani, valamint emésztőrendszeri panaszokra is kiváló, ugyanis görcsoldó hatású. Elsősorban a májban, és a húsokban találhatjuk, de az uborka és a spenót is tartalmaz B6-vitamint.

D-vitamin
Amikor nélkülöznünk kell a napfényt (főleg a téli hónapokban) az megviselheti az emberi szervezetet, és a közérzetünk is leromolhat. Ilyenkor érdemes mihamarabb pótolni a D-vitamint, ugyanis az a nap sugarainak hatására alakul ki a szervezetünkben. Közismerten antidepresszáns hatású. A borongós napokon fogyasszunk tojásos, tejes vagy esetleg lazacos ételeket, ugyanis ezekben jellemzően megtalálható a D-vitamin.

A-vitamin
Az A-vitamin-t elsősorban a szem vitaminjának szokták ismerni, pedig még nagyon sok más szervünkre is jótékony hatással bír! Véd a különböző fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket és számos belső szervünk rendes működéséhez is elengedhetetlen. Sok bőrgyógyászati krém, kenőcs, szérum alapanyaga is. Az A-vitamin hiánya súlyos látási problémákat (akár vakságot is) okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre. Súgó jelek lehetnek a szervezet túl kevés A-vitamin tartalmára a korpás haj, és a repedezett bőr és köröm is.

E-vitamin
Az E-vitamin szintén nagyon fontos vitamin, amely csökkenti a vér koleszterin szintjét, és nagy szerepe van a szaporodóképesség folyamatában is (spermaképzés, magzatkihordás stb.), valamint rengeteg antioxidáns is található benne. E-vitamint leginkább gabonafélékkel (tök ,napraforgó) húsokkal, tejtermékekkel és a tojással vihetjük be a szervezetünkbe. Erre érdemes odafigyelni a későbbiekben, ugyanis a kevés E-vitamin bevitel fáradságot, és lecsökkent nemi vágyat eredményezhet elő.
i