A 4 leggyakoribb hiba, amit edzés közben elkövethetsz

Ha képes vagy szabályosan elvégezni a gyakorlataidat, akkor sok gondod már nem lesz a súlyzós edzéssel, de van négy alapvető hiba, amelybe gyakran beleesnek a konditermek látogatói. A leggyakoribb valószínűleg a rossz időbeosztás. Különösen a társaságban edző, beszédes testépítőknél fordul elő, hogy két sorozat között belemelegednek a beszélgetésbe, és talán észre sem veszik, de hosszú percekig hanyagolják az edzést és húzzák, jobb esetben csak a maguk, rosszabb esetben a mások idejét.

Ennél bocsánatosabb, de nem ritkább jelenség, amikor az edzés vége felé már fogy az energia és egyre hosszabbra nyúlnak a pihenők. A két jelenség együtt maratoni hosszúságú, 2-3 órás szeánszokat eredményez, amiket edzésnek már aligha nevezhetünk, főleg, ha összesen 4-5 gyakorlat kerül lebonyolításra ezen idő alatt.

Szintén gyakori hibát jelentenek a rosszul megválasztott gyakorlatok. Mindennapos látvány, hogy az edzőtermek egyes vendégei ötletszerűen végeznek mindenféle gyakorlatokat mindenféle testrészekre, jellemzően olyanokat, amik könnyebben mennek, még akkor is, ha fele annyira sem hatékonyak, mint mások.

Húzódzkodás helyett lehúzás, tolódzkodás, vagy súlyzós tricepszgyakorlat helyett csigás tricepszezés, nehogy kiderüljön, hogy az előbbiek nem mennének olyan flottul.

További hiba lehet a gyakorlatok sorrendjének rossz összeállítása. Alapvető elv, hogy először mindig a nagyobb méretű, nagyobb tömegű izmokat, a nagyobb izomcsoportokat kell megdolgoztatni, és csak utánuk célszerű megcélozni a kisebb izmokat, illetve előbb a nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatokat kell elvégezni.

Mégis előfordul, hogy azt látjuk, hogy valaki jó fél órán át izzasztja magát bemelegítésképp a taposógépen, majd nekilát bicepszezni, hogy utána beálljon a guggoló állványhoz guggolni. A negyedik gyakori hiba, hogy rosszul választjuk meg a súlyokat. Az elszántabbak általában túl magasra teszik a lécet és olyan súlyokhoz nyúlnak, amikkel aztán nem sikerül szabályos ismétléseket végezniük.

Ilyenkor már a sorozat felénél jelentkezik egy pici csalás, némi szabálytalanság, a sorozat végén ez látványossá fokozódik, végül lehet, hogy az utolsó sorozatokban már nem is lesz meg az előzetesen kitervelt ismétlésszám, csak a kifáradás lesz maximális.

A sérülésveszélyt leszámítva ez azért még mindig hatékonyabb, mintha alábecsülnénk képességeinket és tartózkodnánk a súlyok emelésétől.

Mégis megesik, főleg nőknél, hogy ódzkodnak attól, hogy nagyobb súllyal végezzenek gyakorlatokat, mint amennyivel megszokták. Az ő edzésük nem lesz túl hatékony, éppen csak szinten tartásra elég.
i