A C-vitamin

Köztudott, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. De mi is a C-vitamin és milyen előnyös, illetve előnytelen hatásai lehetnek a szervezetre? A C-vitamint Szent-Györgyi Albert nevéhez köthetjük, hiszen ő fedezte fel azt először az emberi mellékvesében, majd sikerült is kivonnia, a később C-vitamin névre keresztelt anyagot a paprikából is. Mivel a szervezetünk önmagában nem tudja előállítani a C-vitamint, így mindenképpen szükséges, hogy külsőleg, táplálékok segítségével jutassuk be a testünkbe. A C-vitamin hiány elkerülésére mindenképpen törekedni kell, hiszen eme nélkülözhetetlen vitamin elengedhetetlen például az immunrendszer működéséhez is.

Amennyiben C-vitaminhiány alakul ki a szervezetben, úgy skorbut, vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak jelentkezhetnek a szervezetben, továbbá a sebek gyógyulása jelentősen elhúzódhat és a fertőzésekre való hajlam is a sokszorosára nőhet. Ha nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő C-vitamint, az immunrendszer elégtelenül kezd működni, vagyis már nem nyújt megfelelő védelmet a baktériumokkal és a vírusokkal szemben sem.

Mivel a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így igen hamar ki tud ürülni a szervezetből. Éppen ezért, pótlására nap, mint nap szükség van. Túladagolása szinte lehetetlen, hiszen a szervezet csak éppen annyit hasznosít belőle, amennyire szüksége van. A felesleges mennyiség a vizelettel eltávozik a testből.

A C-vitamin főként a citrom, a grapefruit, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, valamint a narancs segítségével vihető be a szervezetbe, de ezek mellett a főzelékfélékben, a burgonyában, a kelvirágban, a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható.

A napi minimális C-vitamin bevitel egy felnőtt számára 60 milligrammra tehető. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez a mennyiség csupán arra elég, hogy a skorbut ne alakulhasson ki. Törekedni kell tehát arra, hogy naponta bőségesen fogyasszunk C-vitaminban gazdag élelmiszereket.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a túlzott C-vitamin bevitelének következtében vesekő alakulhat ki, így a napi maximális C-vitamin adagot nagyjából 1000-1500 milligrammra szokás tenni.


A C-vitamin nagy mennyiségben történő fogyasztása különösen ajánlott betegségből való lábadozás idején, valamint fogyókúra és elégtelen táplálkozás esetén.
i