A csábítás eszköze

A fogyókúrázók rémálma, mikor kedvenc csemegéjükről, a finom, édes, nyálat összefuttató édességükről kell lemondaniuk: azaz a csokoládéról. Jó hír számukra, hogy a lemondás nem örökre szól, kis odafigyeléssel a későbbiekben visszatérhetnek kedvencükhöz! A csoki még a kereszténységnél is idősebb, hiszen ezt a ma már nagyon finom édességet még az aztékok is fogyasztották, igaz, akkor egészen más formában és más ízesítéssel. Azaz semmilyen ízesítéssel, így az akkori kakaóbabból készült étel keserű volt – aki megkóstolta az vagy muszájból fogyasztotta, vagy egyszerűen nem élt vele, hiszen önmagában a kakaóbab egy keserű alapanyag, keserűbb, mint a kávé.

Úgy használták a kakaóbabot, mint más élelmiszer alapanyagot: akkor úgy tartották, hogy a hosszú élet biztosításához ezt a keserű, csípős ételt kell fogyasztani.

Érdekes módon az életelíxir-érzés tudata még a középkorban is állta a helyét, sokan egészségük megőrzése érdekében ették a csokoládét. Nemi vágy fokozójaként is ajánlották a problémás házasfeleknek, de a betegek számára is erősítőszerként adták.

Nem csoda, hogy a csokoládé a misztikum határát súrolta, hiszen annyira drága volt, hogy csak a gazdag társadalmi réteg engedhette meg magának azt, hogy csokoládét megvegye. Nem csak kuriózumként volt jelen az arisztokrácia életében jelen a csokoládé, hanem a férfiak előszeretettel használták csábításra is: aki csokoládét ajándékozott egy hölgynek, az a férfi komoly szándékait fejezte ki általa.

De szerencsére az idők változtak, ma már mindenki hozzájuthat ehhez a finom csemegéhez, de csak akkor igazán finom, ha igazi csokiterméket vásárolsz magadnak. A ma már szinte divatos élelmiszerhamisítás a csokoládéból készült termékeket is utolérte, a kereskedelemben kapható csokinak minősített édességek sokszor nem is igazi csokoládéból készülnek.

Hogy mi minősül igazi csokoládénak?
A termék kakaótartalma mutatja meg, hogy a csokoládé igazi csokoládé. A tortabevonóból készült termékek nem minősülnek igazi csokoládénak, több bennük a hozzáadott cukor, mint az igazi csokoládéban.

Az igazi csokoládé valódi édes élvezet, melyet a fogyókúra előtt és után is mértékkel szabad csak fogyasztani. A mértékletes fogyasztás valóban segíti az egészséget, hiszen energiával tölt el, feldobja a hangulatodat.

Ha számolatlanul eszed a táblákat, a pralinékat, a bonbonokat, akkor viszont ártasz magadnak a hozzáadott cukortartalom miatt. Eheted a csokoládét, de, mint minden igazi csokoládéra igaz: csak mértékkel!
i