A családi körben étkező gyermekek kisebb eséllyel lesznek elhízottak!

Az elhízás az utóbbi években világméretű problémává nőtte ki magát. Napjainkban már nem csak a felnőttek életét és egészségét veszélyezteti óriási mértékben a túlsúly, hanem a kicsi gyermekekét is. Nagyon sok kisbaba jön világra túlsúlyosan, de rengetegen vannak olyanok is, akik csak később, iskolás éveikben válnak elhízottá. A szülő felelőssége ebben az esetben igen nagy, hiszen a gyermek azt eszi, amit a szülei adnak neki, illetve azokat az étkezési szokásokat fogja követni a csemete, amiket otthon lát. A példamutatás rendkívül fontos, valamint az is, hogy a szülő tudatosítsa a gyermekben az egészséges életmód alapvető követelményeit.

A gyermekkori elhízás okait rengeteg szakember vizsgálja még napjainkban is. Néhány kutatás eredménye, igen érdekes tényekre világított rá.

Egy magyar kutatók által végzett vizsgálat során, azt állapították meg a szakemberek, hogy azok a 10 évnél fiatalabb gyermekek, akik rendszeresen, a családjuk körében étkeznek, fele akkora eséllyel válnak elhízottá, mint azon társaik, akik a szülőktől külön, mondjuk a televízió vagy számítógép előtt ülve fogyasztják el a reggelit, az ebédet és a vacsorát.


A vizsgálatban közel 3600 magyar és 16 ezer külföldön élő gyermek étkezési szokásait figyelték meg. A kutatók arra is magyarázatot kaptak, hogy vajon mi is okozza ezt a jelenséget. Véleményük szerint, azok a gyermekek, akik a családjukkal közösen étkeznek, lehetőséget kapnak a kötetlen beszélgetésre, a az őket nyomasztó problémák elmesélésére, vagyis a nap során felgyűlt stresszt hatékonyan le tudják vezetni azzal, ha kibeszélik magukból a gondjaikat.

A stresszről köztudott az, hogy elhízást okozhat, így talán éppen ez a tényező játszik közre abban, hogy a külön étkező gyermekek nagy része elhízottá válik, hiszen esetükben a közös étkezések hiányában csak kevesebb, közösen eltöltött idő jut a szülőkkel.

A közös étkezések emellett jótékony hatással vannak a testi és a lelki fejlődésre is, ezért nagyon fontos lenne az, hogy minden gyermek, közösen étkezzen a szüleivel és a testvéreivel.

A Ti családotokban mi a szokás? A gyermekek külön étkeznek, vagy a szülőkkel közösen?
i