A csodálatos gyömbér

A február végi, március elejei enyhe kora tavaszias időjárás nagyon kellemes, mégis okunk lehet a panaszra, hiszen ezt az időjárást nem csak mi, emberek kedveljük, hanem sajnos a vírusok és a baktériumok is. A kórokozók ebben az időben ugyanis, igen gyorsan terjednek, így ma már rengetegen szenvednek a megfázástól, vagy az influenzától. A kellemetlen tünetekkel járó betegségek leküzdése nem egyszerű feladat, hiszen sok pihenésre, ágynyugalomra és rengeteg folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy mihamarabb kikászálódhassunk a betegségből. Vannak azonban módszerek, amelyek segítségével némileg felgyorsítható a gyógyulási folyamat. Az egyik csodaszer, amely kiválóan segíti a gyógyulást, nem más, mint a gyömbér!

A gyömbér igazi ellensége a vírusoknak és a baktériumoknak, hiszen a benne található anyagok remekül erősítik az immunrendszert és a kórokozókkal is kíméletlenül „elbánnak”. A téli, kora tavaszi megbetegedések idején a gyömbér igazán jó szolgálatot tehet, ezért érdemes ezzel a csodálatos növénnyel közelebbről is megismerkedned. A gyömbérnek hazánkban a gyökerét, vagy porított formáját szokás felhasználni.

Talán nincs is ma már olyan zöldséges üzlet hazánkban, ahol ne lehetne beszerezni a gyömbérgyökért. A gyömbér bővelkedik vasban és káliumban, emellett kiváló rostforrás is. Gondoltad volna, hogy 100 grammnyi gyömbér akár 2500 milligrammnyi káliumot, valamint 40 milligrammnyi vasat tartalmaz?

Bizonyára nem, ám a gyömbérgyökér valóban ennyire gazdag a létfontosságú anyagokban. A gyömbér mindezek mellett bővelkedik fitokemikáliában is, amely nem más, mint a kurkumin. A kurkuminról manapság igen sokat lehet hallani, hiszen egyre többen ismerik el annak egészségre gyakorolt, jótékony hatását.

A kurkumin ugyanis, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású fitokemikáliának számít, amelyet számos vizsgálat már alá is támasztott. A kurkumin, emellett kiválóan képes a vérlemezkék kicsapódását is meggátolni. A növényben lévő csípős vegyületek pedig, kiválóan képesek serkenteni a vérkeringést, ezáltal jelentősen nő az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképessége is.

Eme jótékony hatású csípős vegyületek: a shogaol és a gingerol. Megfázás és influenza esetén áldásos hatása lehet például a gyömbéres teának, valamint fogyaszthatod a gyömbért leves formájában is. Te szereted a gyömbér pikáns, fűszeres ízét?
i