A csodatevő sárgadinnye

Bár kicsit még odébb van a dinnyeszezon, azért érdemes már most is figyelmesen járni a boltok zöldség-, gyümölcs osztályán, hiszen könnyen megeshet, hogy sikerül rábukkannod néhány ízletes és vitaminban gazdag sárgadinnyére. Az édes és roppant egészséges gyümölcs ugyanis, amellett, hogy egy csöppnyi nyarat idéz a tavaszba, számos pozitív egészségre gyakorolt hatással is rendelkezik. Lássuk, milyen egészségügyi előnyei vannak a sárgadinnye fogyasztásának! Az ínycsiklandó gyümölcs bővelkedik például káliumban, kolinban, C-vitaminban és rostokban, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szíved és az érrendszered egészséges maradhasson. Ahhoz, hogy a vérnyomásértékeid normalizálódjanak és mindig megfelelőek is maradjanak, nagyon fontos a kielégítő kálium bevitel.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a megfelelő vérnyomásértékek elérése érdekében elegendő a só bevitelt csökkenteni a táplálkozásunk során, ám ez önmagában nem mindig elég. A kálium bevitel ugyanis, éppen annyira fontos, mint a só bevitel korlátok közé szorítása. A sárgadinnyében lévő nagy mennyiségű C-vitamin kiválóan erősíti az immunrendszert, ezáltal védi a szervezetet a vírusok és baktériumok által előidézet megbetegedésekkel szemben.

A sárgadinnye segíti a betegségekből való felépülést, így a lábadozási időszakot jelentősen lecsökkenti a rendszeres fogyasztása. Mivel bőségesen tartalmaz rostokat, így az emésztésre is kiváló hatást képes gyakorolni. Mint minden gyümölcs, úgy a sárgadinnye is bővelkedik antioxidánsokban. Az antioxidánsok pedig, köztudottan rákmegelőző hatással bírnak.

Főként a prosztatát, valamint a vastagbelet érintő rákos megbetegedésekkel szemben lehet igazán érzékelhető a sárgadinnye rákmegelőző hatása, ezért a család férfi tagjai számára is kifejezetten ajánlott a rendszeres sárgadinnye fogyasztás.

A sárgadinnyében lévő béta-karotin a bőrre, a hajra és a körmökre is áldásos hatást képes gyakorolni, ezért azon nők számára is javallott a rendszeres sárgadinnye fogyasztás, akik nem csak egészségesek, hanem egyben sugárzóan szépek is szeretnének lenni.

Számos szépségvitamin tartalmaz ugyanis béta-karotint, ám mivel ezekben nem természetes forrásból nyert formában van jelen a béta-karotin így a felszívódás mértéke sem kielégítő. Ezzel szemben, a sárgadinnyében természetes formában van jelen a béta-karotin, vagyis maximálisan ki tudja fejteni áldásos hatását a szervezetben, hiszen maradéktalanul fel tud szívódni. Te szereted a sárgadinnyét? Milyen rendszerességgel szoktál belőle fogyasztani?
i