A csokoládé megvéd a szívbetegségektől!

Napjainkban általános nézetnek számít a csokoládéval szemben az, hogy nem egészséges és csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem ajánlott belőle fogyasztani. Árt a fogaknak, hizlal, és még tovább is sorolhatnánk a negatív hatásait az édességnek, amelyet nagyon sokan szeretnek. Igen ám, de nemrégiben egy nagyon érdekes kutatási eredmény látott napvilágot, amely alapjaiban döntheti meg a csokoládéról állított negatív képet. A vizsgálat eredménye ugyanis azt bizonyította be, hogy minél több étcsokoládét fogyaszt valaki, annál kisebb lesz az esélye a szívbetegség kialakulásának.

A fekete csokoládé rendszeres fogyasztása tehát nemhogy tilos volna, hanem egyenesen ajánlott is lehetne, hiszen általa a szívinfarktus esélye is jelentősen csökkenthető.

A kutatást Luc Djussé vezetésével végezte el egy munkacsoport, amely során 25 és 93 év közötti emberek egészségét kellett megvizsgálniuk. A kutatásban közel 5 ezer ember vett részt. A megfigyelt személyek esetében egyértelműen kiderült az, hogy azok az emberek, akik sokszor fogyasztottak étcsokoládét, sokkal kisebb arányban váltak szívbeteggé. Akik viszont kevesebb étcsokoládét fogyasztottak, 37 százalékuk vált valamilyen szívvel kapcsolatos megbetegedésben érintetté.

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a csokoládé minősége. Csakis a 70 százalékos, vagy a még töményebb fekete csokoládék alkalmasak arra, hogy szívvédő hatást fejtsenek ki. A fekete csokoládé remekül tudja növelni az erek falainak rugalmasságát, továbbá érelmeszesedés ellen is jótékonyan tudnak védeni.

Ezzel szemben azonban nem szabad megfeledkezni a csokoládé magas kalóriatartalmáról sem, vagyis mértékkel szabad azt elfogyasztani, hogy a kedvező élettani hatások érvényesülni tudjanak!

De vajon minek is köszönheti az étcsokoládé a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatását?

A válasz a kakaóbabban keresendő. A kakaóbab ugyanis, igen gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok remekül meg tudják gátolni a testben zajló káros oxidációs folyamatokat, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek. Köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek is nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat.

Meglepetésként hatott azonban az a felfedezés, hogy a kakaóbab sokkal több antioxidánst foglal magába, mint a legtöbb zöldség vagy gyümölcs! Ennek tudatában tehát, bátran ki lehet jelenteni azt, hogy a minőségi étcsokoládé, mértékkel fogyasztva szív- és érvédő hatással rendelkezik, tehát fogyasztása igen egészséges!
i