A csontritkulás megelőzése

Nem is gondolnák, hogy a csontritkulás megelőzéséhez nem elegendő csak a kalcium-pótlás, ahhoz szükség van még a K2 vitaminra is, mert nélküle a kalcium nem tud hatékonyan beépülni a csontokba, fogakba. Régebben, amíg a háziállatokat kertekben vagy legelőkön tartották, a háziállatok szervezete képes volt zöld növényekből előállítani a K2 vitamint. Sajnos azáltal, hogy egyre inkább elterjedt a nagyüzemi állattartás ez megváltozott. Ma már az ételek – mint a marhahús, a csirke, a vaj, vagy a tojás – jóval kevesebb K2 vitamint tartalmaz.

A közelmúlt nagy jelentőségű orvosi felfedezéseként klinikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a K2 vitaminnak csonterősítő hatása van.

A csontok erősítéséhez a kalcium fontos, de nem elég, mert az önmagában szedett kalciumnak csak kis része jut el a csontokhoz, annak megfelelő felszívódásához és csontokba való stabil beépüléséhez szükség van a K2 vitaminra is. Ugyanis az önmagában bevitt kalcium a K2 vitamin nélkül lerakódhat az erekben, melynek következtében olyan káros mellékhatásai lehetnek, mint például az érelmeszesedés.

Az újkeletű orvosi felfedezés szerint a K2 vitamin nem csak, hogy nagyon fontos ahhoz, hogy a kalcium hatékonyan beépüljön a csontokba, de egyben megakadályozza a kalcium érfalakban történő lerakódását, ezzel csökkenti a kockázatát az érelmeszesedés illetve a szívinfarktus kialakulásának is.
A klinikai kimutatások szerint a K2 vitamin fokozza az új csont képződését, e mellett pedig akadályozza a csontbontó sejtek túlzott működését.

Az egészséges csontok és fogak fenntartásához a kalcium és a K2 vitamin bevitele mellett azonban még a D vitamin bevitele is elengedhetetlenül szükséges, mivel a K2 vitamin a D vitaminnal összhangban végzi a feladatát úgy, hogy a D vitamin a kalcium felszívódását segíti, a K2 vitamin pedig a kalciumot juttatja a csontokhoz segítve annak beépülését a csontszerkezetbe.

Ma már nem csak Európában, hanem hazánkban is kaphatóak olyan készítmények, amelyek e három hatóanyagok megfelelő kombinációban együtt tartalmazzák.
i