A fagyasztott csoki segít megelőzni a torokfájást

A csokit az emberek jelentős többsége szerte a világon átlagos, mondhatni szobahőmérsékleten, vagy olvadt állapotban fogyasztják, azonban vélhetően elenyésző azon emberek számra, akik lefagyasztják, vagy lehűtik a csokoládét az előtt, hogy megennék. Az Indiai Egyetem kutatásából márpedig most az derült ki, hogy egészségünk érdekében sokkal jobban járunk akkor, hogy fagyasztott állapotában, de legalábbis hidegen esszük a csokoládét.

Táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatása ugyanis bebizonyította, hogy amennyiben a csokit fogyasztás előtt betesszük a hűtőbe, vagy még inkább a mélyhűtőbe, és hidegen fogyasztjuk el, akkor azáltal olyan jótékony baktériumok válnak ki a csoki alapanyagaiból, amelyek torkunkon lerakódva segítenek megakadályozni a torokfájás, vagy a torokgyulladás kialakulását.

A szakértők szerint állítólagosan ez lehet az oka annak is, hogy a csokoládés fagylalttól csak okkal később fájdul meg a torkunk, mint például a vaníliástól vagy más gyümölcsös fagylalttól.

Az egyetem munkatársai részben véletlenül bukkantak rá a fenti eredményekre azt követően, hogy egy olyan újfajta csokoládét teszteltek, amelyet jeges formában szerettek volna piacra dobni, újdonságként szolgálva ezzel az édesség kedvelőinek. Miközben azonban vizsgálataikat folytatták, rábukkantak hogy a csokoládén a fagyasztás hatására olyan bifido baktériumok jelennek meg, amelyek beleinkben, és szervezetünk más részein is megtalálhatók.

Miután erre rájöttek, a kutatók célirányosan ilyen hideg, fagyott csokoládét etettek egy célcsoporttal, akiket egy fókuszcsoporthoz mérten folyamatosan ellenőriztek. Ekkor derült ki, hogy a hideg csokit fogyasztók körében sokkal kisebb mértékben voltak jelen a torokgyulladásért felelőd baktériumok, mint azoknál, akik szobahőmérsékleten ettek csokoládét.
i