A farizom lehet a felelős a térdfájásért!

Amennyiben valakinek fáj a térde, a legtöbb esetben a térd, vagy a térd környezetéhez kapcsolódóan keresik a fájdalom forrását, holott ez nem minden esetben helyes hipotézis, hiszen a térd megfelelő működéséhez alaposan hozzájárul például a csípő, valamint a farizmok is, tehát amennyiben pontos diagnózist szeretnénk, mindig meg kell vizsgálnunk a teljes mozgást. Talán megdöbbentő, de a járásban, mint mechanizmusban kimagasló dominanciát élveznek a farizmok, a combpólya feszítő izma, valamint az úgynevezett iliotibiális szalag.

Amennyiben a járás folyamatában főleg utóbbi kettőre helyeződik a nagy teher – például rossz testtartás vagy testi deformáció miatt –, az nagyon negatív hatást gyakorolhat a farizmok aktivitására, méghozzá olyannyira, hogy extrémen rossz esetben akár ezek az izmok teljesen ki is eshetnek a mozgásból.

Ha a farizmok inaktívvá válnak, az iliotibiális szalag megmerevedik, és mivel ez a combpólya feszítéséért felelős izommal is kapcsolatban áll, megjelenhet a kínzó térdfájás. Nagyon sokan egész életükben csodakenőcsökkel kenik térdüket azért, hogy megoldást találhassanak fájdalmaikra, holott a háttérben nem kizárt, hogy ez a testi elváltozás állhat, amit meglepően könnyű orvosolni.

A lényeg, hogy újra megtanuljunk helyesen járni és mozogni, hiszen a kedvezőtlen összehatás miatt a farizmok elsorvadnak, és feladatukat más izmok veszik át, aminek során a túlterhelésből adódó tünetek bukkannak fel.

A középső farizmok ilyenkor megnyúlnak, és nem tudják ellátni legfőbb feladatukat, avagy a combcsont mozgásának irányítását, vagyis a térdre fokozatosan egyre nagyobb erő hat. Ha ezt a folyamatos vissza akarjuk fordítani, kezdetben a helyes testtartással és mozgással sokat tehetünk, de komolyabb elváltozás esetén már csak a műtéti eljárás segíthet.
i