A fekvenyomó pad elég a felsőtest kidolgozására?

A fekvenyomó pad alapkellék minden konditeremben, és általában a legkelendőbb árucikk a sporteszközök területén. Talán a legrégebbi kondigép, mivel alapvető igényt elégít ki. A hát, a vállak és a karok izmainak növelése, erősítése a célja, mely a férfiak egyik kedvenc elfoglaltsága. A fekvenyomó pad lehetőség biztosít arra, hogy a mellizmokat a lehető legnagyobb súllyal eddzük, így azok fejlődése, növekedése a lehető legjobb ütemben következik be. Fekvenyomó pad nélkül a mellizmok edzése nagyon komplikált és balesetveszélyes tevékenység lenne.

A fekvenyomó pad egy többfunkciós alapdarab, mely fejleszthető, kiegészíthető, sok esetben ezek a kiegészítők a csomag részét képezik és egyben megvásárolhatók a paddal együtt. Sokszor felmerül a kérdés a kezdők körében, hogy vajon a fekvenyomó pad elég lesz-e az egész felsőtest kidolgozásához.

A válasz: nem. Nem elég. Igaz, hogy alapvető és nélküle nagyon nehezen jöhet össze az áhított eredmény, de vannak olyan izomcsoportok, melyek edzése más mozgásformát, más terhelést igényel, mint amint a fekvenyomó padon meg lehet oldani. A felsőtest nem csupán mellizomból, hátizmoból, bicepszből áll.

A hát izmai sem csak egyfélék és azokat sem lehet teljesen megmozgatni a súlyzó emelgetésével. A hasizom edzésére is külön pad szükséges, az úgynevezett haspad. Tulajdonképpen a talajon fekve és a bordásfalon lógva is nagyon hatékonyan lehet a hasizmokat edzeni, de egy speciálisan erre a célra kitalált, szintén alapvető és egyszerű pad a leghatékonyabb megoldás.

Ennek dőlésszöge fokozatosan állítható, így a terhelés is fokozatosan növelhető. A harántizmok edzése ugyancsak külön dolog, ezt sem lehet a fekvenyomó padon megoldani. A haspadhoz hasonlóan hátpad is létezik, valamint egy Scott-padnak nevezett kiegészítés is, ami a karizmok erősítésében nyújt segítséget.

A fekvenyomó padra ez általában felszerelhető kiegészítés, így, ha ezzel el lehet látni az eszközünket, akkor elmondhatjuk, hogy a bordásfallal kiegészülve, majdnem a teljes felsőtestet edzeni tudjuk. A tökéletes kidolgozottsághoz azonban olyan eszközök is szükségesek, mint például egyes lapsúlyos kondigépek, melyek mondjuk kifejezetten a hátizmok erősítésére szolgálnak.

Nagyon fontos, ugyanakkor nem annyira látványos dolog a mély hátizom. Ennek edzetlensége súlyos következményekkel járhat, például gerincsérvvel. A mély hátizom a tartásban játszik nagy szerepet, így mindenképpen szükséges erősíteni.
i