A gyakori fáradtságérzet komoly bajt jelezhet!

Gyakran érzed azt, hogy álmos, levert és fáradt vagy? Akkor könnyen megeshet, hogy valamilyen komoly egészségügyi problémával állsz szemben! Azonban, mégsem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen leggyakrabban a krónikus fáradtságot az alváshiány okozza. Amennyiben késő estig ébren vagy, reggel pedig korán kelsz, akkor nem is lepődhetsz meg azon, ha folyton álmos és fáradt vagy. Az alváshiány azonban nem csak rossz közérzetet és állandó fáradtságot okozhat, hanem egyéb, súlyos egészségügyi problémákat is, ezért mindenképpen oda kell figyelned arra, hogy eleget aludj, nap, mint nap.

Eleget alszol, ám mégis mindig fáradt vagy?

Akkor a jelenség hátterében nem állhat a krónikus fáradtság, vagyis tovább kell kutatni a probléma okát. Fáradtságot ugyanis nem csupán az alváshiány okozhat, hanem a rossz munkakörülmények, az életmódbeli rossz szokások, valamint betegségek is.

Rendszeresen visszatérő fáradtságérzetet okozhat a túlsúly, a mozgáshiány, az alultápláltság, a fogyókúra, a stressz, a folyadékhiány, valamint az oxigénhiány is, ha olyan helyiségben tartózkodunk, ahol nincs kellőképpen kiszellőztetve. Fontos tehát, hogy az állandó fáradtságérzet esetén rendszeresen szellőztess otthon, vagy a munkahelyeden, fogyassz elegendő folyadékot, táplálkozz kiegyensúlyozottan, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint rendszeresen mozogj is.

Amennyiben minden igyekezeted hiábavaló és a fáradtságérzet továbbra sem akar enyhülni, akkor érdemes felkeresned a kezelőorvosodat, aki egy vérvizsgálattal megállapíthatja azt, hogy mi okozza valójában a problémát.

Fáradtságért okolható például a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, az alvási apnoe, a vírusos vagy bakteriális eredetű betegségek jelenléte, a vérszegénység, a szívritmuszavarok, a migrén, valamint a daganatos megbetegedések egyik jele lehet az állandó, kínzó fáradtságérzet.

Ugyancsak fáradtságérzetet okozhatnak a pszichés problémák is, például a depresszió és a félelem. Fontos tehát, hogy ne vedd félvállról a fáradtságérzetet, hiszen annak jelzőértéke van számodra. Jelzi azt, hogy változtatnod kell valamin, amit rosszul csinálsz, vagy éppen felhívja a figyelmedet arra, hogy ideje orvoshoz fordulnod.

Te gyakran vagy fáradt? Mit teszel a krónikus fáradtságérzet ellen? Van valami bevált praktikád?
i