A gyermekek egészséges táplálásának alapelvei

Bizonyára minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke erős és egészséges felnőtté cseperedjen fel. Ennek érdekében azonban nem márt már egészen kicsi gyermekkorban elkezdeni az egészséges életmód alapjainak megteremtését a gyermekeink számára.
Az ugyanis, hogy milyen táplálkozási mintát sajátít el a gyermek, illetve mi lesz számára a normális étkezési szokás, az határozza meg, hogy otthon mit lát. Ha a szülők chipsen, csokoládén és zsírban bővelkedő ételeken élnek, illetve minden este a tévé előtt heverésznek, akkor szinte teljesen biztos, hogy a gyermek számára is ez lesz a normális. Ez lesz számára a követendő példa, még akkor is, ha ez nem az egészséges életmódot jelenti.

A szülők felelőssége óriási, ezért, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked erős és egészséges lehessen mind gyermekként, mind felnőttként, már egészen kicsi korától kezdve jó példát kell mutatnod számára, illetve egészséges ételeket kell elé raknod. De mit is egyen a gyermeked, ha azt szeretnéd, hogy egészséges legyen? Nagyon fontos például az, hogy az ételek bővelkedjenek vitaminokban, ásványi anyagokban és flavonoidokben.

Ezeket az anyagokat ugyanis, a testünk nem tudja magától előállítani, ám a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontosak. Amennyiben ezek az anyagok nem kerülnek be a táplálékok segítségével a szervezetbe, úgy betegségek és káros elváltozások keletkezhetnek a gyermekek és a felnőttek testében. A gyermeked étrendjében ezért, rendszeresen szerepeljenek tejtermékek, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, húsok és tojás is.

A megfelelő mértékű szénhidrát, zsír és fehérje bevitelére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen a makro tápanyagok is nagyon fontosak a test számára. Egy gyermeknek napi rendszerességgel ajánlott elfogyasztani 5 deciliternyi tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket. Ez lehet 10 dekagramm túró, 10 dekagramm sajt, 3 deciliter kefir vagy 3 deciliter joghurt is.

A húsok mennyisége némileg kevesebb legyen, vagyis mértékletesen adagoljuk a gyermekek számára. Naponta körülbelül 100-200 grammnyi húsmennyiség például optimális lehet a csemeténk egészségének megőrzése érdekében. E mennyiség bevitelére azonban mindenképpen oda kell figyelni, hiszen a húsfogyasztás biztosítása kifejezetten fontos a gyermekek egészségének megőrzése céljából.

A rendszeres, napi húsfogyasztás nagyban hozzájárul például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázaténak csökkentéséhez. Te odafigyelsz arra, hogy milyen táplálékokkal eteted a gyermekedet? Vásárlás közben az árat vagy a minőséget tartod leginkább szem előtt?
i