A gyorséttermi ételek meghökkentő hatása

Köztudott, hogy a gyorséttermi ételek nem arról híresek, hogy olyan nagyon egészségesek volnának. Sőt, rendszeres fogyasztásuk következtében, igen komoly egészségügyi problémák is felléphetnek, nem beszélve a túlsúlyról, ami szintén számos megbetegedés kiváltója lehet. Svéd kutatók azonban, tovább vizsgálgatták azt, hogy a máig ismert káros hatásokon kívül, milyen negatívumai vannak az emberi szervezetre nézve a gyorséttermi fogásoknak. A kutatási eredmények sokkolóak lettek! A kutatás vezetője, Susanne Akterin, maga sem gondolta volna, hogy egy nagyon komoly betegség előidézője lehet a gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása. Ez a betegség nem más, mint az Alzheimer-kór.

A statisztikák szerint, 20 évente megduplázódik az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma, ami megdöbbentő. Most talán a svéd kutatók rájöttek arra, hogy mi is okozza a betegség ilyen nagymértékű elszaporodását. A sült krumpli, a hamburger és a többi gyorsétteremben beszerezhető étel nagy valószínűséggel felelős lehet az említett betegség kialakulásáért.

A svéd kutatók a káros ételek negatív hatásait 9 hónapon át végezték olyan egereken, amelyek genetikai módosításon estek át. Az egerek olyan ételeket kaptak, amelyek magas cukor-, zsír- és koleszterin tartalommal rendelkeztek. A 9 hónapos táplálás után, az egerek agyát alaposan megvizsgálták, hogy vajon történt-e valamilyen változás a káros ételek fogyasztása miatt. Az eredmények megdöbbentőek voltak, ugyanis az egerek agyában egyértelműen fel lehetett fedezni egy olyan elváltozást, ami hasonlított az Alzheimer-kór következtében kialakuló képhez.

Ez a vegyi elváltozás arra enged következtetni, hogy az Alzheimer-kór kialakulását nagyban elősegíti az egészségtelen, gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása. Az egerek agyában ugyanis, olyan foszfátok elszaporodását észlelték a vizsgálatot végző kutatók, amelyek néhány sejt funkciójának ellátását képesek blokkolni. Emellett, az úgynevezett ARC-proteinek száma is jelentősen csökkent az egerek agyában a 9 hónapig tartó vizsgálat alatt.

Az ARC-proteinek pedig, éppen az emlékezőképesség biztosításáért felelősek! Mindennek tudatában tehát, bátran ki lehet jelenteni azt, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása következtében nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedés és az elhízás alakulhat ki, hanem akár Alzheimer-kór is létrejöhet, ha rendszeresen és mértékletesség nélkül eszünk ilyen ételeket.

Te szoktál gyorsétteremben étkezni? Milyen rendszerességgel eszel hamburgert és sült krumplit?

i