A hasizom erősítése, formálása

Az emberek nagy része leginkább a hasának kinézetén változtatna. Az egyik legkellemetlenebb rész, már ami az edzést illeti. Sok olyan gyakorlat van, amely a hasizom erősítését célozza, ám az alsó hasizom edzése éppen olyan fontos, mint a felső, látható izmok formálása. A mozgás önmagában nem elég, ha a hasat akarjuk formálni. A megfelelő étkezés mindennél fontosabb, hiszen a túlsúly egyik okozója a nem megfelelő táplálkozás. Hiába mozgunk sokat, ha mégiscsak több kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk. Mindemellett a nem megfelelő anyagcsere szintén megnehezíti a dolgunkat.

A belek néha sok salakanyagot tárolnak, lerakódásokat, melyektől meg lehet szabadulni a megfelelő étkezéssel és folyadékbevitellel. Ha ilyen problémával küzdünk, az edzés nem fog olyan hatásos eredménnyel zárulni. Számos tisztítókúra található az interneten és a patikákban ehhez használatos készítményeket is tudunk vásárolni.

Ám mielőtt ilyesmibe kezdenénk, próbáljuk meg inkább a rostban gazdag étkezést, enyhe diétát és rengeteg folyadék (lehetőleg víz és egy kevés zöld tea) elfogyasztását. Ha nem szükséges, inkább ne tegyük ki drasztikus változásoknak a tápcsatornánkat.

A hasizomra való edzések legismertebbje a hasprés. Ez az alsó hasizmokra csak kis mértékben hat, így önmagában nem elég. A hasprés és felülés ráadásul nagyon megterheli a derekat, a katonaságnál is mára már inkább a lebegőülést preferálják. Sokkal hatékonyabb és a derék számára sem olyan kellemetlen.

A háton fekvő pózban való páros lábemelés szintén hatékony, ez leginkább az alsó hasizmot tornáztatja meg. Az alsó has izmainak nagy szerepe van abban is, hogy ne alakuljon ki sérv. A gyenge hasizom könnyen kitüremkedni engedi a beleket, az erős izmok viszont helyükön tartják azokat.

A hasizomgyakorlatpoknál is kiemelten fontos a helyes kivitelezés. A rosszul végzett gyakorlat derék és gerincbántalmakhoz vezethet, sőt, akár sérvhez is.

Eleinte csak lassan és óvatosan végezzük őket, tapasztaljuk ki, mennyit bírunk és váljon rutinná a szabályosság.
i