A jó diéta nem csak az étrenden múlik!

Sok egyébtől is: milyen a kedved, mennyire stresszesek a mindennapjaid, be tudod-e szerezni az egészséges ételek elkészítéséhez az alapanyagokat, rendben van-e a fogsorod, támogatja a családod az egészséges életre való törekvéseidet. Utóbbi nagyon fontos, hiszen egy családanya hiába akar reformokat a konyhájában, ha a családja „ellenáll”. A férj ágál a barna rizs ellen, a gyerkőc hiányolja a megszokott sütiket, édességeket, és egyre többet költenek gyorskajáldákban, vagy az iskolai büfében.

Sokszor nem is a szemlélettel van a gond, hanem a megszokásokkal: ugyanis nagyon nehéz lemondani a megszokott, bevált receptekről egy olyan új elgondolások miatt, amit hiába próbált ki sok százezer személy, nekik akkor is újdonság. Nincsenek könnyű helyzetben az ilyen családban élő reformációt képviselő családtag – leginkább az anya vagy leánygyermek.

Az egészséges, diétás étrend még akkor is tartogathat meglepetést, ha egyébként teljes az összhang a szűkebb és tágabb környezettel. Az olyan kézzel meg nem fogható tényezők is sokat nyomnak a kivitelezéskor, hogy milyen fogsorral rendelkezel.

Ugyanis a hiányos fogsor, vagy a rosszul felhelyezett műfogsor is gátolja a normális étkezést: a rizs – akár barna, akár fehér – alámegy a fogsor alá, a húst nehezebben lehet rendesen megrágni egy hiányos fogsorral, így nehezebbé válik az étkezés – macerássá, kínlódássá – és az emésztési folyamatoknak sem tesz jót. Így könnyen elfordulhat az, hogy a sokak által dicsért diéta számodra puffadást, székrekedést vagy éppenséggel lazább székelést eredményez, ami persze a nem egészséges kategóriába sodorja az egészségesnek tartott étrendet, diétát.

Ami a fentieken kívül még nagyon fontos kritérium, az az egészséges alapanyagok beszerezhetősége. Te is tudod, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér, és hogy fehér liszt helyett inkább a teljes kiőrlésű liszteket, pelyheket, péktermékeket kellene fogyasztanod. Igen ám, de történetesen egy eldugott faluban élsz, ahol ezeket a termékeket hírből sem hallották, akkor mit lehet tenned?

Alkalmazkodsz a helyi szokásokhoz, a helyi boltok kínálatához, vagy utazol két-három órát, csak hogy beszerezhesd az egészséges alapanyagokat? Ilyen esetekben jogosan vetődik fel a kétely: valóban ennyit jelent a kategorikusan kijelentett egészséges és egészségtelen alapanyagok fontossága? Mert ha igen, akkor a vidéki kis boltok kínálatában miért nem jelentkeznek az egészséges alapanyagok?
i