A jótékony meggy

Nyári gyümölcseinket, mint az epret, a ropogós cseresznyét és a meggyet általában szívesen fogyasszuk. Arra azonban nem is gondolunk, talán nem is tudjuk, hogy a felsorolt gyümölcsök közül a meggynek milyen sok jótékony hatása van. Talán a cseresznye kicsit nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a meggy a cseresznyével ellentétben kissé savanyú, ugyanakkor nagyon egészséges. A legkiválóbb antioxidáns, amely megöli, de legalább is elijeszti a baktériumokat, és e mellett vértisztító hatású. Jó hatással van a májra és a vesékre.

Savtartalma miatt az erekre is jótékonyan hat. Savtartalma lúgos hatást vált ki a vérben, ami a kapilláris ereket ismételten megnyitja. Ásványi anyag – kálium, kalcium, magnézium –  tartalmának köszönhetően serkenti szívünk működését. Megerősíti a szívizmot és helyreállító hatású a szívdobogásra.

Talán kevesen tudják, de a meggyben a B-vitaminok összes fajtája megtalálható, melynek köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, segíti az idegek működését, és a szervezet keményítő és fehérje feldolgozását is.
A-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a légzést, és támogatja az immunrendszert. Ez utóbbiból következik, hogy megfázás esetén együnk meggyet, mivel elősegíti a gyógyulást is.

Meghűlés csökkentő hatása a savanyúságában rejlik, ugyanis savanyú környezetben kevésbé képesek megélni a baktériumok.
A nők bizonyára felfigyeltek már a reklámokra, észrevették a drogériák polcain, hogy a meggy, mint alapanyag egyre több kozmetikumban, parfümben, testápolóban megtalálható. Ennek oka, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért a szépség megőrzésében és elengedhetetlen hatása van. Nem hiába reklámozzák a szépség és fiatalság megőrzésének csodaszereként.

Egyebekben kutatások sora már bebizonyította azt is, hogy a folyamatos meggyfogyasztók tovább élnek, mint a meggyet nem fogyasztó társaik.

Na és hogyan fogyasszuk?
Természetesen az e legjobb, ha természetes formájában fogyasztjuk, de mit sem ront értékes tulajdonságain, ha nyáron gondolva a téli hónapokra lekvárt, befőttet készítünk belőle, vagy egyszerűen lefagyasztjuk, hogy a meggyszezon elmúltával változatlanul hozzájussunk ehhez az a nagyszerű gyümölcshöz.
i