A keleti fűszerek és az egészség

Az egzotikus fűszereket szinte mindenki szereti. Ízük erőteljes, aromájuk, illatuk jellegzetes és átható, ezért nem csak az étkezések részévé lehet tenni őket, de hangulatkeltésnek sem utolsók, illóolajos vagy füstölős formában. A fűszerek nem csak ízesítésként szolgálhatnak, de mivel növények különböző részeiről beszélünk, az egészségre jótékony hatásuk miatt is fogyasztandók.

A túlfűszerezett étel rossz hatással van az emésztésre, a bőrre, ezért mielőtt valaki nagy fűszerkúrába kezdene, jól teszi, ha informálódik a témában és csak azt és csak annyit használ, amit és amennyit javasolt. Az egészséges életmód része, hogy nem hagyjuk ki életünkből a gyógynövényeket és a sport mellett a gyógyszerek helyett inkább teákkal, gyógynövényekkel, akár fűszerekkel próbálkozunk, amikor csak lehet.

Nézzünk néhány ismertebb fűszert, miben is lehetnek segítségünkre:
  • Boróka: A borókabogyónak legfőbb jó tulajdonsága, hogy fertőtlenít. Alkalmas alsó húgyúti fertőzések kezelésére, ám vesepanaszok esetén nem fogyasztható, ahogy terhesség alatt sem, mert spontán vetélést okozhat.
  • Cayenne-bors. Emésztéssegítő, vérkeringés élénkítő hatású, gyomorrontás, fagyások kezelésére alkalmazzák keleten.
  • Feketebors: Javítja a vérkeringést, enyhíti a haspuffadást, székrekedés ellen is hatékony. Nem szabad túlborsozni az ételeket, mert túlzott izgató hatást gyakorol a gyomorra és bélre.
  • Gyömbér: Vérkeringés élénkítő, elősegíti az emésztést, enyhít az émelygésen, a haspuffadáson, de felsőléguti megbetegedések estén is alkalmazható. A gyömbértea nagyon jó megfázás esetén. Egy kis reszelt gyömbért felfőzünk, mézzel és némi citrommal ízesítjük, majd amilyen melegen csak lehet, egyszerre megisszuk. Körülbelül 3 dl tea már jól megizzaszt és enyhíti a torokirritációt, felszabadítja a légutakat.
  • Kardamom: Javítja az emésztést, emellett egy kis kardamom elrágcsálása nagyon kellemessé teszi a lehelet.  Nagyon sokrétű növény, gyomorbántalmak, gyomorsav-felöklendezés, gyomorirritáció ellen kiváló, de megfázás, köhögés ellenszereként is ismert, valamint hörghurut gyógyítására is alkalmazzák kiegészítőként.
  • Kömény. Haspuffadás, emésztési zavarok ellenszere, ezért is adnak a kisbabáknak köményteát, ha valószínűsíthető, hogy hasfájás miatt sírdogálnak. A szoptatást is megkönnyíti, mivel fokozza a tejelválasztást.
  • Kurkuma: A természetgyógyászok szerint a májműködés serkentésére alkalmas, valamint a vérkeringést is meggyorsítja és gyulladáscsillapító hatása van. A baktériumok nem szeretik, szaporodásuk meggátolására alkalmazható fűszer.
  • Szegfűszeg: A szegfűszeg olajat fejfájás csillapítására alkalmazzák, nem kell belőle sok és gyorsan hat, ugyanakkor inkább csak kiegészítő megoldást jelent a komoly fejfájások esetén.
i