A koffein jótékony hatásai

Vannak, akik egyszerűen nem tudnak élni koffein nélkül. Továbbá vannak olyanok is, akik egyszerűen nem értik, hogy mit lehet szeretni a serkentő hatású koffeinen. Bármelyik csoportba is tartozol, nem árt tisztában lenned azzal, hogy a koffeinnek milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre nézve. Bizony ám, a koffeinnek számos jótékony hatása van, amelyet érdemes lenne mindenkinek hasznosítania. Lássuk, melyek ezek a pozitív hatások! Gondoltad volna, hogy a koffeinnel, sokkal könnyebb a fogyás? Vagy azt, hogy akár a Parkinson kórt is meg lehet előzni a rendszeres fogyasztásával? Valószínűleg nem is sejtetted, hogy ezekben is segítséget nyújthat a koffein.

A legismertebb tulajdonsága a koffeinnek az, hogy ébren tart. Ezt mindenki jól tudja, és sokan éppen eme jótékony hatása miatt isznak kávét vagy energiaitalt. Egy vizsgálat során nyert bizonyosságot az, hogy a koffein ettől jóval többet tud.

A Napi 600 milligrammnyi koffeint fogyasztó emberek esetében megfigyelhető volt az, hogy 30 százalékkal, kisebb eséllyel váltak Parkinson-kór áldozatává, mint azok, akik nem fogyasztottak el ekkora mennyiségű koffeint. A Parkinson-kórban szenvedő emberek szervezete kevés dopamint termel. A koffein védi ezeket a dopamintermelő idegsejteket, tehát nagy valószínűséggel emiatt nem alakul ki a Parkinson-kór azoknál, akik napi 20 milligrammnyál több koffeint fogyasztanak.

A koffein a fogyásban is segít, hiszen edzések közben igen nagy energiát tud biztosítani a szervezet számára. Minél hatékonyabb az edzés, annál hatékonyabb a zsírégetés is, vagyis a fogyás jelentősen felgyorsul, ha edzések előtt, rendszeresen fogyasztunk koffeint. És ez még nem minden!

Nem csak a fogyást és a Parkinson-kór megelőzését érheted e a koffein segítségével, hanem a fejfájás csillapítását is! A fejfájás oka általában az, hogy az agyban lévő erek megduzzadnak. A megduzzadt erek által kiváltott nyomás pedig fájdalom formájában jelentkezik. A koffein érösszehúzó hatással bír, vagyis akár úgy is tekinthetünk egy nagy adag kávéra, mint egyfajta fájdalomcsillapító szerre.

Abban az esetben viszont, ha terhes vagy, semmi esetre se fogyassz koffeint, hiszen a koffein nem tesz jót a babának. Ugyanez igaz akkor is, ha a jelentős koffeinbevitel megzavarja az éjszakai nyugalmadat, pihenésedet. Ilyenkor ugyanis lehetséges, hogy a szervezeted érzékenyebben reagál a koffeinre.

Te rendszeresen kávézol? A reggeli ébredésedet el tudod képzelni kávé vagy más koffeintartalmú ital nélkül?
i