A koleszterin és a tojás viszonya

A tojás magas koleszterintartalma mára egy köztudott dologgá vált, ezért sokan a sárgája nélkül fogyasztják, vagy kevesebb sárgával. Önmagában a tojás egy nagyon jó dolog, hiszen teljes értékű fehérjeforrás és nagyon jól szívódik fel a szervezetben, ugyanakkor nem mindegy, milyen étrendbe illesszük bele. Aki rendszeresen eszik húst, jobb, ha mérsékli tojásfogyasztását, ugyanis nagyon megsínylik az erek a hús és tojás együttesének hatását. A koleszterinszintet az egekbe tudja lökni és sajnos tartósan.

A vegetáriánusok nyugodtan ehetik a tojást, bár heti szinten a négy vagy öt lenne a maximum, amit probléma nélkül el lehet fogyasztani. Régebben szokás volt édesség gyanánt cukorral kikeverni a tojássárgáját. Napjainkban szerencsére ez már kevésbé elterjedt.

A cukor és a tojás külön is rossz hatással van a szervezetre, de édességként ezek elegyét fogyasztani, hatalmas megterhelés a szervezet számára. A fogyókúrázók sok különböző diétánál találkozhatnak nagy mennyiségű tojással. Ez azért van, mert egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátokat és purinbázisokat sem, kalóriatartalma is hihetetlenül kicsi. Egy átlagos tyúktojás körülbelül 65 kcal-t (273 kJ) tartalmaz, ami nagyon jó, mert egy főtt tojás igen laktató dolog.

Ha szeretjük a tojást, fogyókúrázunk vagy vegetáriánusok vagyunk, igyekezzünk nem egyszerre enni nagyobb mennyiséget belőle. Legyenek napok, mikor teljesen kihagyjuk, hogy koleszterinszintünk visszaállhasson vagy ne legyen folyamatosan emelve. A tojás másik hátránya az avidin tartalma.

A nyers tojásfehérje tartalmazza ezt az anyagot, ami tulajdonképpen egy antivitamin. Az avidin a biotint (H-vitamin) hatástalanítja, így túlzott nyerstojás fogyasztásakor biotinhiány léphet fel, melynek számos kellemetlen tünete van, például bőrbajok.

Emellett egy kevésbé ismert előnyt is érdemes tudni a tojásról, nem csak a héja, hanem a szikanyaga is magas mésztartalmú, így elősegíti a csontok egészségét.

Tehát a tojás nagyon egészséges, ha kellő mennyiségben és jól fogyasztjuk, de akár méreggé is válhat, ha túlzásba esünk.
i