A leghatékonyabb rákmegelőző táplálékok

Sajnálatos, hogy az elmúlt évek során egyre több embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést. Általánosságban véve elmondható, hogy igen kevés olyan ember van, akinek a családjában valamikor, valakinél ne fordult volna elő valamilyen daganatos megbetegedés, ezért a rák kialakulására való hajlam mindenkiben ott szunnyadhat. Éppen ezért, mindenkinek érdemes lenne odafigyelnie arra, hogy mindent megtegyen a rákmegelőzés érdekében. Az egészséges életmód követése például nélkülözhetetlen a betegség elkerülése érdekében. A dohányzásról való leszokás, a rendszeres sport, az egészséges ételek fogyasztása, a bőséges folyadékfogyasztás és a sok pihenés mind-mind nagyon fontos részét képezi a rák megelőzésének.

Tudtad-e azt, hogy vannak olyan táplálékok, amelyek bizonyítottan hatékonyak a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésére? Ilyen például a zöld tea, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé, a kínai kel, a fejes káposzta, valamint a fokhagyma.

A zöld teából naponta legalább két csészével érdemes elfogyasztanod, hogy hatása érvényesülni tudjon. Fontos, hogy mindig frissen készítsd el a teádat, hogy a benne lévő polifenolokat maradéktalanul be tudd vinni a szervezetedbe. A zöld teában lévő polifenolok ugyanis, egyfajta antioxidánsok, amelyek gátolják a szervezetben lévő méreganyagok felszaporodását. A keresztes virágú zöldségek, vagyis a karalábé, a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kínai kel és a kelbimbó igen gazdag szulforafantban és indo-3-karbinolban.

E két molekula remek rákmegelőzőnek számít, ezért a felsorolt táplálékok fogyasztása rendszeresen ajánlott. A hagymafélék, azon belül a fokhagyma kénes összetevőket tartalmaz. Ezek a kénes összetevők kiválóan képesek csökkenteni a dohányzás következtében keletkező rákkeltő anyagok káros hatásait.

A fokhagyma értékes összetevői akkor tudnak a legjobban hasznosulni, ha a gerezdet összenyomod, majd egy kis olajban feloldod. Az összenyomás által ugyanis, felszabadulnak a benne lévő aktív molekulák, az olaj pedig, a könnyebb felszívódást segíti elő.

Hogyan fogyaszd? Olívaolajon piríts meg némi apróra vágott fokhagymát, amit akár vöröshagymával is megbolondíthatsz, majd az így készített elegyet keverd hozzá friss salátához, vagy pirítósra kenve.

Te szoktál rendszeresen rákmegelőző ételeket fogyasztani? Odafigyelsz az egészséges életmódra, rákmegelőzés céljából?
i