A leginkább problémás részek edzése nőknél

A nők nagy része csak és kizárólag azokra a testrészekre edz, amelyeken javítani szeretne. Ezek általában a mell, a has, a fenék és a combok. Számos különböző gyakorlatot hajlandóak végezni kifulladásig, hogy a célzott területről eltűnjön a fölösleg, feszesebb, formásabb legyen. Azonban sokszor a kívánt eredmény elmarad. Mindenképpen megfigyelhető fejlődés, ha edzünk. Ez nem marad el, valamilyen mértékben jelentkezni fog, de ha csak a specifikus edzéseket végezzük, sokkal kevésbé lesz látványos a változás. A nők teste sokkal több zsírt raktároz, mint a férfiaké.

A nők esetében a zsírt raktározó részek edzése csak töredékét eredményezi a kívánt célnak. A célirányos gyakorlatok mellett az energiafelhasználás fokozása az, amivel már elérhető az áhított eredmény. Az energiafelhasználás fokozásával az anyagcsere beindul, az egész izomtömeg munkába lendül, ami kihatással van a testzsírszázalékra, így hatékony alakformáló.

A legkésőbb onnan megy le, ahová legelőször felszalad. Az elcsépelt állítás teljesen igaz, és logikus is, hiszen a raktárból ürül utoljára minden, éppen azért raktár, hogy ott a későbbi, ínséges időkre jól el legyen pakolva a „holmi”.

Az is tény, hogy minél több az izom, annál több kalória kell csupán az átlagos passzív életmódhoz is. Az izom fenntartása sokkal több energiát igényel, mint a szíré, ezért az izomtömeg növelés is hatékonyan javít a testzsírszázalékon.

A nők egy része kis súlyokkal, nagy ismétlésszámmal edz, mert tévesen úgy gondolja, hogy a nagy súlyok kis ismétlésszámon való mozgatása férfias izmokat eredményez. Ez hatalmas tévhit, hiszen a női szervezet eltér a férfitól, sokkal nehezebb kiedzeni egy nőnek magát, mint egy férfinak.

Nyugodtan lehet nehéz súlyzókat emelgetni, nem lesz akkora bicepsze egyetlen nőnek sem, ha csak nem testépítő, mint a kidobó fiúnak a bárban. Kell is izomtömeget építeni, hiszen attól lesznek feszesebbek, formásabbak a karok és attól nem fog lógni mell, hogy egy kis izom van alatta.

Néhányan azért is nem edzenek az izmaikra erősen, mert attól tartanak, hogy ha befejezik, vagy csak szüneteltetik az edzést, izmaik átalakulnak zsírrá. Ez kéremszépen lehetetlen, hiszen két teljesen különböző felépítésű, különböző funkciójú anyagról van szó. Ez olyan butaság, mintha azt állítanánk, hogy ha nem használjuk fogásra a kezünket egy ideig, akkor majd szárnnyá alakul.

A problémás részek formálása tehát akkor hatékony, ha nagy energiafelhasználás mellett, az izmainkra is edzünk, valamint azért nyilván a célterületre is külön.
i