A legjobb emésztést segítő gyógynövények

A gyomorpanaszok sok ember életét megkeserítik, az állandó fájdalmak, a görcsök, a reflux, esetleg a túlzott savtermelés tünetei. Ezek mind-mind azt jelzik, hogy emésztésünkkel valami probléma van, tehát felborult a törékeny egyensúlyt, amit egy kis életmód-változtatás mellett a gyógynövények segítségével tudunk a legkönnyebben helyrebillenteni.

Emésztésünk elősegítésére és megóvására azért is van óriási szükségünk, mert amennyiben valami probléma van odabent, sem a vitaminok, sem a hasznos tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ebből kifolyólag pedig egyre nagyobb problémák halmozódnak majd fel a szervezetünkben. Hogy milyen gyógynövényekkel tehetünk sokat emésztésünk érdekében?

Az egyik ilyen például a gyömbér, amit fűszerként is alkalmazunk, de gyógyhatásai révén gyomrunk működését is segíti, így aki állandó problémáktól szenved, érdemes vagy tea formájában fogyasztania, vagy szárított, esetleg reszelt gyömbért használnia főzéshez, illetve minden táplálkozáshoz.

A gyömbér mellett kiváló emésztést segítő még az apróbojtorján is, amit sokan csak patikai párlófűnek, esetleg Szent Pál füvének ismerik, és egyszerű gyomnövényként nagyon sok helyen megtalálható, apró sárga virágai miatt pedig már messziről kiszúrható.

Gyógyhatását már az ókori Egyiptomban ismerték, noha akkor még inkább torok- és mandulagyulladásra használták, később azonban felismerték emésztést segítő hatását is. Főként teaként, forrázva alkalmazzuk.

Ha igazán be akarjuk indítani emésztésünket, érdemes ehhez diófalevelet alkalmaznunk hozzá. Noha egy diófa szinte minden összetevőjét alkalmazhatjuk gyógyításra, emésztésünket a leveleiből főzött teával indíthatjuk be. Noha íze nagyon erőteljes, kesernyés lesz, rövid ideig tartó áztatással, és egy kis mézzel való ízesítéssel igencsak ízletes forrázat készíthető belőle.
i