A legjobb gyógynövények torokfájásra

A torokfájás az év minden időszakában, de főleg a hidegebb hónapokban keserítheti meg mindennapjainkat. Ha nem szeretnénk rögtön szintetikus anyagokhoz nyúlni, amint kaparni kezd egy kicsit a torkunk, érdemes mindig megfelelő gyógynövényeket tartani otthon azért, hogy segítsenek a torokfájás leküzdésében. Hogy melyek ezek? Az egyik legjobb gyógynövény a torokfájásra egy fűszer, konkrétan a zsálya, ami kitűnő gyulladáscsökkentő és vírusölő, ezen felül pedig antibakteriális hatása miatt is előszeretettel alkalmazható bármilyen torokprobléma esetében.

Teljesen mindegy, hogy mezőn szedett, kerti vagy éppen orvosi változatát használjuk, ha viszont mi gyűjtjük, érdemes azt tavasszal vagy kora-nyáron megtennünk, és szárítanunk a jobb hatás érdekében. Teájához egy evőkanál szárított zsályát alkalmazunk, amit 5-10 percig forró vízben áztatunk, és egy nap 2 csészével fogyasztunk.

Noha szintén fűszerként alkalmazzuk elsődlegesen, a kakukkfű is ideális torokbántalmak enyhítésére. Teaként alkalmazva kitűnő baktérium- és gombaölő hatása van, ezen felül pedig jól fertőtlenít is. Teáját hasonlóképpen készítjük, mint a zsálya esetében.

Kiváló gyógynövényünk torokfájásra a mezei zsurló is, amit a népi gyógyászat köhögésre alkalmazott, főként gargalizáláshoz. Ennek megfelelően teaként erre nem túl hatásos, de teafőzet készítésével való gargalizálással gyorsan megszüntethetők a torokbántalmak.

Titkos csodaszer, mert szinte minden megfázásos eredetű problémára alkalmazható a kamilla is, ami fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt kitűnő torokfájás ellen. Főként teaként érdemes fogyasztani, de gargalizálva is alkalmazható, sőt mi több, hatását egy kis mézzel fokozhatjuk.
i