A lila paradicsom megdöbbentő hatása

A rák ellenszerét már hosszú-hosszú évtizedek óta kutatja az emberiség, ám egészen idáig még nem sikerült rábukkanni olyan csodaszerre, ami valóban hatékony segítséget nyújtana.

Most azonban, az Egyesült Királyságban élő kutatók kísérleteket végeztek néhány génmódosítással létrehozott szuperétellel, az eredményeik pedig meglepőek lettek.

A lila paradcsom hatékony segítség

A lila paradicsom például, ami nemrég lett kikísérletezve hatékony segítséget nyújthat számos rettegett betegség megelőzésében. Még az is megeshet, hogy a lila paradicsom lesz az a szuper étel, amelyet igazi csodaszerként fogyaszthatunk a jövőben a rákos megbetegedések megelőzésének céljából.

A John Innes Központban elvégzett kísérletben olyan patkányokat figyeltek meg a szakemberek, amelyek daganatok kialakulására való hajlamot hordoztak önmagukban. A patkányok egy része sok lila zöldséget kapott táplálék gyanánt, míg a többi patkány egyáltalán nem ehetett semmiféle paradicsomot, sem lilát, sem pedig pirosat.

Az eredmény meghökkentő lett, hiszen azok az állatok, amelyek kaptak a lila paradicsomból, sokkal hosszabb ideig éltek, mint azok, amik nem ehettek paradicsomot. A lila paradicsom kikísérletezése során a kutatók mindvégig szem előtt tartották az úgynevezett anticianinokat, amelyek nagy mennyiségben lelhetők fel a szederben vagy a feketeribizliben is, vagyis más, lilás színű gyümölcsökben.

E két említett gyümölcs például köztudottan hatékony segítséget nyújt a szívbetegségek, a rák vagy az idegrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Emiatt a kutatók egy olyan lila génmódosított zöldséget akartak megalkotni, amely jelentős mennyiségben tartalmaz antociaminokat.

A tervük remekül sikerült, így a lila paradicsom már nem álom többé. A nagy mennyiségű anticiamint tartalmazó lila paradicsommal etetett patkányok 182 napig voltak életben, míg a paradicsomot nélkülöző étrenden tartott egyedek átlagosan csupán 142 napot éltek.

Mindez alátámasztotta a kutatók azon feltételezését, miszerint a rák megelőzésére tökéletesen alkalmas lehet a nagy mennyiségű antociamint tartalmazó zöldség. A patkányok esetében remekül működő lila paradicsomos kúra tökéletesen működött, az embereken való tesztelés még várat magára.

Nemcsak a szuperételek, de a heti rendszerességgel végzett testmozgás - séta, futás, kerékpározás - is sokat számít a rákbetegek életében, nemcsak a fizikai gyógyulásuk, de a lelki és mentális egyensúlyuk visszaszerzésében is.

A kutatások tovább folytatódnak, és remélhetőleg végre valóban rábukkanhatunk a rák elleni csodaszerre. Te megkóstolnád a lila paradicsomot? Szerinted valóban hatékony csodaszer lehet egyszer valamikor a lila paradicsomból? 

 

i