A málna egészségre gyakorolt jótékony hatása

Itt a nyár, a piacok telis tele vannak ízletes, magyar gyümölcsökkel, amelyekből érdemes alaposan bevásárolni. A gyümölcsök közül is azokat ajánlott megvásárolni, amelyeknek éppen szezonja van. Jelenleg a málna szerezhető be kedvező áron, nagy mennyiségben.
A málna fogyasztása roppant jó hatással van a szervezetünkre, hiszen a népiesen himpérnek nevezett gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A boldogasszony csipkéjeként is emlegetett málna egy igazi vitaminbomba.

A hazai gyümölcsök közül az egyik legegészségesebb típusnak számít, ezért érdemes kihasználni a málnaszezont, és vásárolni belőle egy jó nagy adaggal. A málna ehető frissen, önmagában, vagy gyümölcssaláta alkotórészeként, de nagyon finom natúr joghurtba keverve is. Készíthető belőle gyümölcsleves, málnaszósz, vagy öntet, házi fagylalt, számos sütemény, lekvár, befőtt és szörp is, tehát egy sokoldalúan felhasználható, egészséges gyümölcsnek számít. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, illetve aromaanyagokban is bővelkedik.

Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben foglal magába cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, így a vashiányos vérszegénységben szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott a málna rendszeres fogyasztása.

A fertőzésekkel szemben való védekezésben is jelentős szerepe van, hiszen a málna igen magas C-vitamin tartalommal is bír, így a vírusos és a bakteriális fertőzések leküzdésében is nagy segítséget nyújt.

A nagy mennyiségű C-vitamin mellett található még benne B vitamin is, továbbá tökéletes béta karotin forrásnak is tekinthetjük.


A málna fogyasztása rendkívül jó hatással van az általános egészségi állapotra, hiszen a szervezetet többféle szempontból is támogatja a kis piros gyümölcs. Amennyiben magas vérnyomással szenvedsz, vagy a vércukorszinteddel akadnak problémáid, bátran fogyaszd a málnát, hiszen ez a gyümölcs képes csökkenteni a vérnyomást, sőt a vércukorszintedet is a helyes értékre állíthatja vissza. Sőt, mindezek mellett még a menstruációs fájdalmak enyhítésére is tökéletesen alkalmazható és a szívműködésedet is szabályozhatod azzal, ha rendszeresen fogyasztasz málnát.

A kis vitaminbomba savlekötő tulajdonsággal is bír, ezért a refluxban szenvedő betegek is bátran fogyaszthatják. A málna apró magvai emellett az emésztési folyamatokra is jó hatást gyakorolnak, ezért székrekedés vagy lassú anyagcsere esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Láthatod tehát, hogy valóban egy sokoldalú, értékes, vitamindús gyümölcs a málna,
i