A mentális állapotod is fontos az egészségi állapotod megítélésében

A mentális állapot nem olyan régóta felkapott téma, az 1980-as 1990-es években nem tartozott az egészséges élet megítélésének szempontjai közé az egyén mentális megítélése.
Ebbe a kategóriába tartozik a stressz, a szorongás, a depresszió, legrosszabb esetben a skrizofénia is, kortól – nemtől függetlenül.
A régmúlt időkben, ha valakinek problémái voltak az idegeivel – túlontúl ideges típusba sorolták, esetleg idegösszeomlást kapott – elküldték a dilidokinak titulált ideggyógyászatra. A páciens – pontosan a nevetséges elnevezés miatt – többnyire nem ment el a kezelésre, szégyellte magát. Viszont az otthonában eltöltött betegállomány, extra kezelés nélkül is gyógyító hatással volt mentális állapotára.

Ma már a mentális problémák kezelésére nem csak ideggyógyászati kezelések szolgálnak, hanem étrendi, életmódbeli változtatásokkal is sokat javíthatsz a stressz kezelésében, a szorongásaid feloldásában.

Vannak ételek, melyek nem terhelik meg a szervezetedet, így a tested, agyad a problémás helyzetek feloldására tud koncentrálni. A jóga kimondottan ajánlott azok számára, akiket több stresszhatás ér egy nap alatt, mint az átlagot, hiszen a jóga a test és szellem egyensúlyba hozatalára épülő gyakorlatokat jelenti a teljes meditációs feloldódással együtt.
A wellness szolgáltatások – például a masszázs – is jótékony hatással vannak a mentális állapotodra: lazítja az izmokat, javítja a vérkeringés, segíti a boldogsághormon felszabadulását. Aki igénybe vette már a masszázst, tudja, hogy havonta egyszer érdemes erre áldozni, hiszen szintén jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt.

Ma már nem szégyen idegesnek lenni, a kimerültség szinte népbetegségnek nevezhető. A megoldásokat ne a nyugtatókban, altatókban, alkoholban keresd, hanem változtass az életeden. Ha ez nem teljesülhet maradéktalanul, akkor használd ki az egészséges életmód által nyújtott alternatívákat: hidd el megéri!
i