A mozgással hormonpótlás nélkül is enyhíthetők a menopauza tünetei

A változókor nagyon sok férfi és nő életét megkeseríti, de főként a hölgyek panaszkodnak kellemetlen tünetekről, amelyek közül a hőhullámok vagy a fáradékonyság az enyhébbek közé tartoznak, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a depresszió azonban már sokkal súlyosabbak. Nagyon sokan a változókor idején orvoshoz fordulnak, és különféle hormonpótló gyógyszerekkel próbálják meg elérni a javulást, ami bár valóban segítséget nyújt, hosszabbtávú egészségügyi hatásai megkérdőjelezhetőek. Hogy van-e erre bármiféle természetes alternatíva? Megdöbbentő, de van!

A mozgás segít!

Mint azt már több kutatás is bebizonyította a múltban, a változókori tünetek és problémák jelentős többségét a fitoösztrogének hiánya idézi elő, hiszen a petefészek működése leáll, így a nőkben leállnak azon ösztrogén hormonok termelései, amelyek nagyon sok betegség ellen védelmet garantáltak.

Ez a hormonhiány idézi elő többek között a csontritkulást, a szívproblémákat és a különféle kellemetlen tüneteket, amelyeket nem csak gyógyszerekkel enyhíthetünk, hanem azzal is, ha egy kicsit odafigyeljünk a táplálkozásunkra, valamint arra is, hogy eleget mozogjunk.

Nyilvánvaló, hogy a mozgás önmagában még nem képes arra, hogy ismételten beindítsa a hormontermelést a szervezetben, ellenben tudományos kutatások bizonyítják, hogy legalább napi 30 perc mozgással már hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a menopauza legtöbb kellemetlenségét megakadályozzuk vagy elviselhetőbbé tegyük.

Példának okáért a mozgással lelassíthatjuk a csontritkulást, a csontok ugyanis terhelés mellett erősödnek, pláne abban az esetben, ha ehhez még kalciumot és D3 vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.

Ez azonban még nem minden, hiszen a mozgás segíti enyhíteni a fájdalomérzetet, javítja a kedélyállapotot – ezáltal megakadályozhatjuk vele a depresszió kialakítását is –, és kellemesen kifárasztja a szervezetünket ahhoz, hogy az éjszakai álmatlanságból semmit se vegyünk észre.

A mozgás mellett érdemes odafigyelni továbbá a táplálkozásra is! Egyre több növényből mutatják ki például, hogy rengeteg olyan ösztrogént, vagy ahhoz hasonló kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek az említett hormonhoz hasonló hatást tudnak kifejteni a szervezetben. Ilyen például a szója és a len, így érdemes ezekből az összetevőkből álló készítményeket szedni, hátha kiválthatunk vele néhány gyógyszert.

A hormonpótlás a leghatásosabb

Természetesen vannak bizonyos esetek, amikor a változókor olyan elviselhetetlen tüneteket produkál, amelyeket csak hormonpótlással lehet orvosolni.

Nem szorul minden nő hormonok pótlására, de például amennyiben a csontritkulás megállíthatatlanul rosszabbodik, vagy elviselhetetlen fájdalmakkal jár a változás, abban az esetben ma már nagyon jó hormonpótló készítmények léteznek, amelyek a tudomány jelenlegi állása, és rengeteg kísérlet után kellően biztonságos alternatívának tekinthető.
i