A nyári hőségben is kell enni!

Negyven fok van napon, árnyékban sem sokkal kevesebb, megörülünk a folyamatos melegtől. Ilyenkor az emberek legnagyobb részének egész egyszerűen nincs étvágya. Inkább csak inna valami hideget, esetleg fagylaltozna. Attól függetlenül, hogy éhesek vagyunk-e vagy sem, még ennünk kell. A szervezetnek igaz, hogy ilyenkor sokkal kevesebb kalóriára van szüksége, mint a hűvösebb időkben, mert nem kell a test átlagos 36 fokára „költenie”, de ásványi anyagokra, nyomelemekre, vitaminokra ugyanúgy igényt tartanak a sejtjeink. Sőt! A nagy hőségben rengeteget izzadunk.

Az izzadás során nem csupán folyadék és méreganyag (innen a kellemetlen szag) távozik, hanem sók és más egyebek is, melyeket azonnal pótolni kell a szervezet zavartalan működésének érdekében. A különböző hiányoknak komoly következményei lehetnek, de néha csak rossz közérzetben, fáradékonyságban, koncentrációs zavarokban mutatkozik meg mindez. Ugyanakkor kinek van ezekre szüksége, és minek kockáztassunk?

Gondoljuk át jól, mikre is van szüksége a szervezetnek, nézzük meg, mindezt miből nyerhetjük ki és alakítsunk ki egy olyan étrendet, amivel pótoljuk az elveszített fontos anyagokat. Szerencsére a növényi tápanyagok nagymértékben pótolják, amire szükségünk van, de azért nem árt komplexebb ételeket is magunkhoz venni.

Az sem probléma, ha a főétkezés átcsúszik a koraesti időszakra, mikor már hűl egy kicsit az idő és képesek vagyunk normálisan enni. Nem arról van szó, hogy nagy kutatásban kezdjünk és dietetikussá váljunk, csupán arról, hogy a szervezetnek kellenek fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, zsírok is a vitaminok egy részéhez, valamint szénhidrátok is, hogy energiához jussunk.

A hideg tejtermékek például nagyon jók, hiszen számos fontos anyagot tartalmaznak, jól lehűtve is ízletesek. A zöldségfélék nagy része nagyon finom nyersen is, salátának. Ha nem szeretjük a nyers répát például, akkor reszeljük le egy kis cékla és alma társaságában, majd öntsünk rá valamilyen öntetet. Sokféle hideg levest is el lehet készíteni, általában ilyen hőségben az éttermek menüiben is szerepelnek ezek. Vágjunk össze egy nagy tál gyümölcssalátát, változatos gyümölcsökből.

Legyen benne mindenképpen banán, alma, sárgadinnye, dinnye, szőlő és barack. Ezekben a gyümölcsökben vitaminok tömkelege található meg, plusz még néhány szükséges anyag.

A joghurok, a műzli is nagyon kiváló élelem ilyenkor, hiszen laktató, hidegen is fogyasztható, nem nehéz és még tápláló is. Kimondottan alkalmasak bizonyos sók pótlására a sportitalok. Ha ilyen melegben megerőltető tevékenységet végzünk, legyen nálunk műzliszelet, szőlőcukor és minimum víz, de a sportital sokkal jobb megoldás.
i