A sport közvetett hatásai

A sportos életmód, a rendszeres testmozgás közvetlenül hat az egészségre, a fizikai állóképességre, az izomerőre és a megjelenésre, de ezeken kívül számos olyan dolgot is elősegít, melyben nem közvetlen szerepet játszik.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, melyek ezek a plusz pozitívumok, hátha így nagyobb kedvvel veti bele magát bárki az új esztendőben az aktívabb életmódba:

  • Pozitív kisugárzás: A sport stresszlevezető, sikerélmények kulcsa, így a rendszeresen mozgó, aktív életet élő emberek kisugárzásából a negatív tényezők nagyrészt eltűnnek. A pozitív kisugárzás megnyerő, ezért folyamatosan pozitív visszajelzések érkeznek, akár csak figyelem vagy egy mosoly erejéig is, ez pedig csak tovább generálja a folyamatot.
  • Magabiztosság: Az önbizalom és a rendszeres edzés szoros összefüggésben állnak egymással. Természetesen lehet valakinek önbizalma attól is, hogy a sportban, hanem más területeken ér el sikereket, de a sport az egyik legkönnyebb sikermérő, hiszen az eredmény azonnal látszik és a siker elvitethetetlen a tulajdonosától. A rendszeres testmozgás, edzés karcsúságot, izmokat, erőt, egészséget, formásságot, feszességet ad, amitől az önbizalom hatalmasat nő. Van mire büszkének lenni, hiszen a sportoló ember fel tud mutatni valamit, ami szemmel láthatóan az övé, az ő sikere, az ő jól levezethető, kitartó, kemény munkája van benne.
  • Egészséges bőr: A sport felgyorsítja az anyagcserét, a megfelelő edzésekkel ez olyan szintre emelhető, hogy a szervezetből elkezd kiürülni a méreganyag. Megnyílnak olyan apró hajszálerek, melyek a testünk eldugott, nem használt zugaiban zárva voltak és az egész test rendszeresen, mondjuk úgy „átmosódik”. Ennek egészségügyi pozitívumai mellett olyan hatásai is vannak, mint a hidratáltság, a rugalmas, szép bőr, a szép, erős körmök és haj és természetesen a friss, élénk tekintet.
  • Nyugalom, vidámság: Az első pontban már említettük, hogy a sport segít levezetni a strasszt. A mindennapokban egyre több stressz éri az embert, ezért szüksége van valamire, ahol ezt le tudja vezetni. A sport a legjobb megoldás, mert az nem tartható állapot, hogy minden este leissza magát valaki, vagy még ennél is károsabb módon akar szabadulni a nyomás alól. A sport adrenalint szabadít fel, felpörget és „királynak” érezheti magát közben az ember, el is fárad, ki is tombolja magát és stressz szépen elillan. Egy kellemes alvással megspékelve másnapra kisimultan, kivirultan kezdheti a napot.
  • Távol maradnak a betegségek: Az egészséges, jól működő szervezet nehezen lesz beteg. A jókedv, a jó közérzet, a sikeresség és boldogság pedig még inkább távol tartja a betegségeket. A sport mindennek lehet előmozdítója, úgyhogy aki rendszeresen sportol, nem betegszik meg egykönnyen. Ha pedig mégis, a szervezete, mivel folyamatosan edzésben van és egészséges, nagyon hamar elbánik a vírusokkal, baktériumokkal, fertőzésekkel és a lábadozás csupán néhány napig tart, valamint a tünetek is enyhébben, mint más esetekben.
i