A sportmasszázs előnyei

A sportmasszázs a masszázsok egy speciális változata, amely egyre népszerűbb nem csak a hivatásos, hanem az alkalmi sportolók között is, méghozzá nem véletlenül, hiszen számtalan előnye van neki, aminek köszönhetően nem csak azok élhetnek vele és élvezhetik, akik izmaikat rendszeresen igénybe veszik. Természetesen a masszázs ezen változatát elsődlegesen számukra fejlesztették ki, hiszen ezzel az izmokat olyannyira át tudják dolgoztatni a masszőrök, hogy az segít megelőzni a sérüléseket úgy, hogy javítja az izmok kondícióit és rugalmasságát.

Egy gyakorlott masszőr képes felismerni a túl merev izmokat, valamint a hegszöveteket is, amelyek ha kezeletlenül maradnak, egyre súlyosabb sérüléseket idézhetnek elő. A masszőröknek tehát ebben a tekintetben érteniük kell az emberi anatómiához, valamint az élettanhoz is.

Hogy konkrétan milyen előnyei is vannak a sportmasszázsnak? Összességében egy rendkívül nyugtató hatású masszázsfajta, amely segít megelőzni és megakadályozni az izomgörcsöket, valamint a merev izmokból fakadó fájdalmakat azáltal, hogy ellazítja a megkötött tagokat, a letapad izomszöveteket, amelyek így sokkal nagyobb terhet képesek elviselni, és sokkal ellenállóbbá válnak a sérülésekkel szemben.

A sportmasszázs ezen felül kiüríti a megfeszült izmokból az azokban felhalmozódott méreganyagokat – mint amilyen az izomlázat okozó tejsav is –, sérülés esetén pedig képes felgyorsítani a gyógyulás folyamatát. Segíthet továbbá a mozgásszegény életmódot folytatóknak is abban, hogy meglazuljanak az úgynevezett letapadt izmok.

Természetesen a sportmasszázs sem minden esetben alkalmazható, ezáltal például nyílt sebek, vágás, szakadás, de még horzsolás esetén sem ajánlott, csak a sebgyógyulást követően. Tilos a sportmasszázs izomrepedéseknél, de ínszakadáskor sem, sőt zúzódáskor a masszázs által inkább csak további károkat okozhatunk a szövetekben.

Nem javallott továbbá a sportmasszázs égés, fagyás, csonttörés vagy csonthártya gyulladása esetén, de köszvény vagy reuma fennállásakor sem, hiszen ezek is egyfajta gyulladásos betegségnek tekinthetők. Szintén kockázatos a masszázs trombózis esetén, ilyenkor ugyanis a vénában keletkező vérrög megmozdulhat, és ha eljut a szívhez, az könnyedén halált is okozhat.
i