A sportos anyák egészségesebb babákat szülnek

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportolás, de legalábbis a rendszeres testmozgás a terhes kismamák számára is rendkívül előnyös elfoglaltság, ezáltal Frank Nawroth professzor, a Hamburg Egyetem népszerű professzorának legfrissebb kutatása szerint azok az anyukák, akik sportosabbak társaiknál, és rendszeresen végigmozogják a terhességet, sokkal egészségesebb babát szülnek, és lényegesen ritkábban szenvednek szülés közbeni komplikációktól. Nagyon sok nő, amikor megtudja, hogy terhes, csökkent szervezetének terhelésén és teljesen elhagyja a sportot, mert nagyon sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a rendszeres testmozgás ártalmas a babának. Ez azonban ebben a formában egy óriási tévhit és probléma, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények szerint a sport semmilyen negatív hatással sincs a pocakban növekvő újszülöttre.

Frank Nawroth professzor szerint természetesen vannak kizáró tényezők, de amennyiben az édesanya úgy érzi, hogy egészséges, és a szülés folyamata teljesen zökkenőmentes, akkor semmilyen akadálya sincs annak, hogy a kismama rendszeresen sportoljon.

Nyilvánvalóan az ész nélküli testmozgás nem a legjobb alternatíva, de a német szakember szerint például a sportos kismamák sokkal kisebb valószínűséggel küzdenek a későbbiekben túlsúllyal, sokkal jobban kezelik a nehézségeket és a stresszes helyzeteket, miközben anyagcseréjük is jobb lesz, magzatuk pedig sokkal erősebb immunrendszerrel jön a világra, mint társaik.

A professzor úgy tartja, hogy már a rendszeres jóga is nagyon jó alternatíva a mamák és a babák számára, hiszen ez is hozzásegíti a szülő nőket ahhoz, hogy jó kondícióba kerülhessenek, a terhesség időszaka ugyanis hosszú és nagyon kimerítő, ergo azok a kismamák, akik a kilenc hónap során rendszeresen sportoltak, lényegesen könnyebben is hozták világra kicsinyüket, mint azok, akik nem mozogtak.

A rendszeres terhesség melletti sport ezen túlmenően csökkenti a terhesség során kialakuló cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is, de véd a szülés utáni depressziótól is, hiszen szintén statisztikák támasztják alá azt, hogy a sport elősegíti a jó közérzet kialakulását.

Ha mindez nem lenne elég, a várandósság ideje alatt végzett mozgás segít a nőknek levezetni a felesleges energiájukat és oldani a feszültséget, ezáltal az alvás is sokkal könnyebbé válik, hiszen bár a terhesség során nehezebb lesz felvenni a megfelelő alvópozíciót, de a mozgással könnyebben szenderülünk mélyebb álomba és biztosítunk magunknak pihentetőbb alvást.

Természetesen a kilenc hónap alatt folyamatosan csökkentenünk kell a mozgás mennyiségét és intenzitását, ezáltal míg az első hónapokban az úszás, a kerékpározás, a kocogás szóba jöhet, addig a második trimeszteről térjünk át inkább a terhes tornára és a jógára, majd a harmadik trimeszterben elégedjünk meg a sétálással és a terhes tornával.
i