A stresszes emberek gyorsabban öregednek

A stressz rendkívül káros hatásairól a múltban már számtalan tanulmány napvilágot, ezáltal több alkalommal is bizonyítást nyert, hogy az állandó szorongás, illetve feszültség teljesen felboríthatja a szervezet egyensúlyát, ezáltal hosszabb távon akár daganatos betegségek kiváltója is lehet. Egy friss amerikai kutatás azonban most azt állítja, hogy főleg a nők esetében a stressz szinte minden esetben depresszióval jár együtt, és a kettő jelenlétéből kifolyólag ezen emberek bőre sokkal hamarabb öregszik, mint azoké, akik kerülik a stresszt.

A kutatásból megtudtuk, hogy a stressz és a depresszió felborítja a nők hormonháztartását, és erre vezethető vissza az öregedés problémája is.

A kutatók bebizonyították, hogy a két mentális probléma hatására hormon kortizol szabadul fel a szervezetben, ami képes alaposan megrongálni az immunrendszert, a szerveket, valamint az agyat is, hosszabb távon pedig külső tüneteket is produkál, ezáltal például ráncosabbá teszi a bőrt.


A szakemberek szerint a stresszes helyzetek során, vagy a tartósan fennálló kisebb-nagyobb mértékű depressziós állapot hatására az emberi kromoszómák fizikai elváltozásokon esnek át, ami nem csak különféle sejtburjánzásokat – például daganatos szövődményeket – indíthatnak el a szervezetben, hanem biológiai óránkat is felboríthatja.

A kromoszómák megrövidülésével tehát biológiai óránk gyorsabban leketyeg, és bár arra még nincs bizonyíték, hogy előbb meg is halunk-e, de bőrünk sokkal jobban öregedni fog, mint stressz nélkül.

Egyelőre tehát csak a bőröregedés bizonyított, de a kutatók további vizsgálatokat folytatnak azzal kapcsolatban, hogy a folyamatos stressz mennyire gyengíti le az immunrendszert, illetve van-e hatása a várható életkorra.
i