A súlyemelés technikája I.

A súlyemelésnek is megvan a maga technikája, a mód, ahogyan ezt a mozgást biztonságosan, ugyanakkor hatékonyan lehet végezni. Egy kisebb tévedés, egy kis figyelmetlenség is súlyos következményekkel járhat, ezért egyáltalán nem vicces dolog a súlyokkal hadonászni vagy vagánykodni. A szabályos, megfelelő technika elősegíti a megvalósítást, minimalizálja az edzésre fordított időt, segít megelőzni a sérüléseket. Súlyemelés elkezdése előtt a megfelelő technika eltanulása a legfontosabb.

Nyújtás. A nyújtás akkor hatékony, ha a nyújtott izomban egy kis feszülést érzünk, egészen eddig a feszülésig kell nyújtani, majd kitartani 10-20 másodpercig, pihenni, majd újabb 10-20 másodperc nyújtás következik. Az izmokat nem szabad ilyenkor rázni, nem szabad ugrálni. Ha a nyújtás fáj, azonnal abba kell hagyni. Nyújtás előtt engedd el magad, ernyedj el.
  1. Az emelés előtti nyújtás segít megelőzni a mozdulatok által okozható sérüléseket, az izmok mozgástartománya kiterjedtebb lesz és az izületek is felkészülnek a mozgásra.
  2. Az emelés utáni nyújtás segít fokozatosan megnyugtatni az izmokat, az izom lassan elernyed a feszülésből, összehúzódásból, csökkeni fog a fájdalom, érzékenység.
Bemelegítés. A bemelegítés előkészíti az izmokat, izületeket a mozgásra. Az emelők gyakran néhány könnyű sorozatot végeznek e célból, így beindul a megdolgoztatni kívánt izmok vérellátása. Bemelegítés nélkül nem szabad semmilyen sporttevékenységnek nekiállni.

Megfelelő pozíció. Állásban a lábak legyenek vállszélességnél egy nagyon picit szélesebb terpeszben. Nem szabad sem előre, sem hátra dőlni, a hasat és a feneket is befelé kell húzni a megfelelő tartás érdekében. Számos súlyemelő magasabb sarkú cipőben edz, mert ez elősegíti a helyes testtartást, ellensúlyozza az emeléskor ható erőket. A nyakat és fejet egyenesen kell tartani, számos sérülés adódhat abból, ha a nyak vagy a törzs kitekeredik.

Légzés. Az orron és szájon át is kell lélegezni, mert csak az orron át lélegezve a szervezet nem jut elég oxigénhez súlyemeléskor. Állva emelésnél a gyakorlat megkezdésekor lélegezz be, tartsd bent a levegőt a gyakorlat legnehezebb szakaszán, majd lélegezz ki, mikor befejezted a gyakorlatot. Kinyomópadon akkor kell belélegezni, mikor még nem a legnagyobb erőt fejtjük ki, egy kicsit benntart, majd az erőkifejtéssel együtt, fokozatosan kienged.
i