A súlyemelés technikája II.

A súlyemelésben nagyon fontos szerepet kap a hajlékonyság, rugalmasság és a biztonságos gyakorlatvégzés. Nagyon nem mindegy, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják a teljesítményt és a folytatást. A biztonságra minden tevékenységünk közben oda kell figyelni, mert sokszor adódnak véletlen balesetek, de ezekben is valahol megtalálható az emberi figyelmetlenség, tudatlanság. Nem szabadd ezzel játszani, a tét hatalmas.

A rugalmasság egy nagyon fontos biztonsági tényező, emellett a hatékonyságot is növeli. A rugalmas izom nem szakad le, nem fog fájni és nagyobb mozgástartományban képes mozogni, ami bizony sokkal hatékonyabbá teszi az embert.

A rugalmasságba beletartozik az is, hogy a rugalmasabb izom jobban erezett, jobban el van látva vérrel, éppen emiatt lesz olyan hatékony. A teljes mozgástartományban végzett munka gyümölcse a gyorsabb fejlődés.

A biztonságos súlyemelésnek van néhány szabálya. Ezek nem is konkrét szabályok, inkább javaslatok, de fontos megfogadni őket, nem véletlenül mondja el minden edző és mindenki, aki ezzel foglalkozik.

Valóban fontos. Íme:

  • Lehetőleg ne egyedül eddz. Ha otthon edzel, akkor is igyekezz valakit becsábítani magad mellé, mert számos probléma adódott már abból, hogy valaki egyedül edzett. Legjobb, ha edzőtársat hívsz, de bárki megteszi, lényeg, hogy ne egyedül.
  • Kinyomáskor és guggoláskor legyen egy olyan segítőtársad, aki képes megfogni, megtartani a súlyt, arra az estre, ha túlvállalnád magad, túllépnéd az erőszinted. Hatalmas baleseti forrás a határokat feszegetni hatékony segítőtárs nélkül.
  • Mindig használd a rögzítőbilincset a súlyokhoz. A súlyok könnyen lecsúszhatnak, ezzel egyensúlyvesztést, hirtelen mozdulatot idéznek elő. A sérülés ilyenkor a talajban is keletkezhet, de az a kisebb baj. A nagyobb baj az, hogy leginkább a hátsérülések veszélye fenyegető, ami nagyon visszavetheti a fejlődést, sőt, sokkal súlyosabb is lehet, mint egy időleges rándulás.
  • Minden gyakorlatnál vedd fel és tartsd meg a megfelelő pózt.
  • Ne fordulj ki, nem ugrálj, ne ficánkolj emelés közben!
  • A súllyal való guggolásánál nagyon ügyelj a térded épségére. Ez a gyakorlat módfelett megerőltetni a térd szalagjait, figyeld hát, mit érzel, ahogy figyeld a hát alsó részét is. Ha valami fáj, azonnal hagyj fel egyelőre a gyakorlattal és nézesd meg egy orvossal a kritikus részeket.
  • Ha hátnyújtást végzel súllyal, nagyon figyelj oda, szintén az alsó hátizmokra és a derekadra. Ha nem elég fokozatos a felkészülés, könnyen megerőltetheted ezt a részt és görcs állhat be.
i