A székrekedés elkerülhető!

Igen gyakori egészségügyi panasz a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt, a székrekedés. De vajon mi okozza a gyakori székrekedést, és mit tehetsz az elkerülése, megelőzése érdekében? A székrekedés egy roppant kínzó jelenség, függetlenül attól, hogy csecsemőt, kisgyermeket, felnőttet, vagy idősebb személyt érint. A székrekedés okát mindenképpen érdemes felderíteni annak érdekében, hogy a probléma megelőzhető legyen! Fontos odafigyelned arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz nap, mint nap. A bőséges folyadékfogyasztás ugyanis, lazábbá teszi a székletet, vagyis a székrekedés kiküszöbölhető általa. Természetesen nem könnyű változtatni a szokásainkon, vagyis, aki eddig keveset ivott, annak nagyon nehéz rászoknia a bőséges folyadékbevitelre.

Nehéz, ámde nem lehetetlen a feladat, hiszen egy kis odafigyeléssel tudsz változtatni a rossz szokásodon. Reggel, készíts magad mellé két másfél literes üvegben vizet. Ezeket a palackokat mindig vidd magaddal. Legyen ott a munkahelyeden, az iskolában, otthon, vagy az autóban, hogy bármikor ihass belőle egy-két kortyot, amikor eszedbe jut. Hidd el, ezzel a módszerrel estére el fog fogyni mind a két üveg víz.

Így naponta akár 3 liternyi folyadékot is be tudsz vinni a szervezetedbe, tehát a székrekedést hosszú-hosszú időre elfelejtheted. A bőséges folyadékfogyasztás önmagában azonban nem elegendő ahhoz, hogy a székrekedést megelőzd! Fontos ugyanis az is, hogy amikor székletürítési ingert észlelsz, azonnal menj el a mellékhelyiségbe és könnyíts magadon. Sokan ezt az inger elnyomják, visszatartják a székletet, mert éppen nem olyan helyen tartózkodnak, ahol szívesen elvégeznék a dolgukat.

Vannak, akik nem tudnak vécére menni a munkahelyükön, vagy idegen helyen, ám ez nagy hiba. Az székletürítési ingert soha sem szabad elnyomni, mindenképpen szükséges azonnal vécére menni. Aki ezt nem teszi meg, az könnyen székrekedéssel találhatja szemben magát, hiszen amikor a következő székletürítési inger jelentkezik, a széklet már sokkal szilárdabb, keményebb lesz, ami igen nagy kínokhoz vezethet. A bélsár ürítését igyekezz mindig akkor elvégezni, amikor első alkalommal észleled a székletürítési ingert.

Ha eddig nyaraláskor nem tudtál vécére menni, mert idegen helyen egyszerűen képtelen vagy könnyíteni magadon, jobb, ha ezután változtatsz ezen a rossz szokásodon. Ne transzportáld haza a székletedet se a nyaralásról, se a munkahelyről. Ha menni kell, akkor menj és végezd el a dolgodat, az egészséged érdekében.

A rendszeres székrekedés ugyanis, aranyér kialakulásához vezethet, sőt az altesti szervek süllyedéséért is okolható.
i