A szex és az egészség kapcsolata

Sokan úgy tartják – tudományosan igazolt: helyesen –, hogy a rendszeres és kiegyensúlyozott szexuális élet nagyon fontos annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket. A szex és az egészségi állapot ugyanis komoly kapcsolatban állnak egymással, így kevesen gondolnák például, de egy jó kis szexnél jobb kardió edzést elképzelni sem tudnánk. Ilyenkor ugyanis úgy végzünk gyakran intenzív testmozgást, hogy közben észre sem vesszük, ezáltal a szív munkája fokozódik, a pulzus megemelkedik, a véráramlás felgyorsul, a vérnyomás pedig megnövekszik. Egy félórás szexuális együttléttel akár 50-100 kalóriát is elégethetünk, ha pedig ez napi rendszerességgel bekövetkezik, egy héten akár 700 kalóriát is elégethetünk csak ezzel a tevékenységgel, ami megegyezik egy átlagos kardió edzés mértékével.

A szexuális tevékenységek ezen felül fokozzák a nemi hormonok termelődését, és pszichés hatást is gyakorolnak, ezáltal kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak és higgadtabbak leszünk tőle a mindennapokban, sőt mi több, kutatások igazolják, hogy a szexnek van az egyik legjobb stressz-csökkentő hatása.

A szexuális együttlétek ezen felül fájdalomcsillapító, sőt mi több, rákmegelőző hatással is rendelkeznek, hiszen aktus során endorfin szabadul fel, ami bizonyítottan csökkent minden eredetű fájdalmat, eközben pedig a férfiak esetében csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét is.

Kevesen tudják továbbá, de a szex erősíti az immunrendszert is, egy amerikai kutatócsoport bizonyította be nemrégiben, hogy akik hetente legalább egy alkalommal élnek szexuális életet, sokkal magasabb immunglobulin szinttel rendelkeznek.

Ez nem más, mint egy ellenanyag, ami képes megtámogatni az immunrendszert azáltal, hogy védik szervezetünket a kórokozóktól.
i