A szomjadra vagy a vesédre hallgass inkább?

Köztudott, hogy a szomjúságérzet egyfajta jelzés, hogy elérkezett az ideje az ivásnak, hiszen a szervezeted folyadékpótlásra szorul. Igen ám, de elegendő vajon csak akkor inni, amikor jelentkezik a szomjúságérzet?
A szomjadra hallgass, vagy inkább a vesédre figyelj jobban?
Néhány szakértő egyértelműen megkérdőjelezi a szomjúságérzet megbízhatóságát, mivel úgy vélik, hogy nem elegendő az, ha csupán a szomjúság jelentkezése esetén veszünk magunkhoz folyadékot.

Az Európai Hidratációs Intézet munkatársai azt mondják, hogy a szomjúságérzet megjelenése már azt jelzi, hogy enyhe fokú kiszáradás lépett fel a testben, vagyis nem érdemes megvárni azt, hogy szomjasak legyünk. A szomjúságérzet kialakulását egyébként is igen sok tényező befolyásolhatja, ezért nem okos dolog csupán a szomjúságérzetre hagyatkozni. A folyadékhiányt jobb minden esetben megelőzni, hiszen a kiszáradás igen komoly problémákat okozhat a szervezetben.

Rossz közérzet, fejfájás, émelygés, szédülés is felléphet, valamint a vese is nagymértékben károsodhat abban az esetben, ha valaki keveset iszik. A kevés folyadék, felelős például a vesekövek kialakulásáért, ezért naponta többször, a szomjúságérzet kialakulása előtt is nagyon fontos az, hogy rendszeresen igyunk. Főként igaz ez a gyermekekre és az idősebb korú emberekre igaz az, hogy igen nagy figyelmet kell szentelni a folyamatos folyadékpótlásra.

A vese működését kellene inkább figyelembe venni és ez alapján pótolni a szükséges folyadékmennyiséget. Az ideális vizeletmennyiség naponta nagyjából 1 és 1,4 liter közé tehető. A vizelet normális esetben világossárga színű. Amennyiben a vizelet sötét színű, mennyisége pedig túlságosan kevés, akkor mindenképpen több folyadék bevitelére van szükség, még akkor is, ha egyébként a szomjúságérzet nem jelentkezik.

A vese karbantartásának legjobb módszere kétségtelenül az, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. Fontos, hogy megtaláljuk a középutat, vagyis se túl kevés, se túl sok folyadékot nem szabad bevinni a szervezetbe.

A túlzott folyadékfogyasztás ugyanis, éppúgy káros lehet, mint a kevés folyadékbevitel. Fontos, hogy napi 5 liternél több folyadékot ne fogyassz el, mert ekkora mennyiség akár ki is moshatja a testedből a fontos ásványi anyagokat és sókat. A legjobb az, ha napi 2-2,5 liternyi folyadékot veszünk magunkhoz, ugyanis ez a mennyiség az, ami a szervezet egészséges működéséhez szükségeltetik.
i