A tél fontos fűszerei és pozitív hatásaik

Télen különösen ki vagyunk téve a megfázás, a felfázás, a vírusok okozta megbetegedéseknek, ráadásul a hidegben, szürkeségben sokkal rosszabb lehet a közérzetünk, fázunk, jól esik valami meleg íz, illat, egyszóval minden, ami finom, meleg, bársonyos és egészséges. A fűszereket nagy kultusz övezte a történelem során és mai napig fontos szerepet játszanak az ételek ízesítésében, de teák készítéséhez, aromaterápiához és hangulatébresztéshez is használják őket. A fűszerek nem csak ízük, illatuk miatt fontosak, már az ókorban is jól ismerték a jótékony hatásaikat.

Egyes fűszernövények gyógynövények is egyben, komoly és már kis dózisban is jelentős élettani hatással. Nézzük a tél legkedveltebb fűszereit, milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre:

Gyömbér: A gyömbér nem csak sörben vagy szénsavas üdítőitalban ismert, hanem gyógynövényként is használt növény. A gyömbérnek a gyökerét hasznosítjuk, szerencsére egyszerűbb élelmiszerüzletek kínálatában is szerepek, egész megfizethető áron, így nem számít luxusnak, ám nagyon sokat tehet az egészségünkért. A gyömbér íze és illata univerzális, lehet frissítő nyáron, de melengető is lehet télen, a körítéstől függ, épp milyen gúnyába bújik.

Télen teának kiváló, a megfázás ellen és az influenza tüneteinek enyhítésére kiválóan alkalmas. A gyömbértea elkészítése roppant egyszerű. Tegyünk fel vizet forrni, vagdaljunk bele a gyömbérgyökérből néhány szeletet, egy decibe azért kerüljön egy ujjpercnyi darab és forraljuk jól át. Az így kapott folyadékot mézzel, citrommal ízesítve és forrón megiszogatva jól felmelegít, kitisztítja a légutakat és még a gyomorpanaszokat is enyhíti. A fogfájást is elviselhetőbbé teszi, ha rágcsáljuk, de nem mindenki bírja a tömény ízét.

Fahéj: A fahéj leginkább a sütemények és kávák, csokis italok fő alapanyaga, ám emellett sokféle teában is jelen van, valamint a forralt borhoz, kompóthoz hasznos. Illata melegséget sugároz, íze bársonyos, ezért ha csak valami melegre vágyunk, tökéletes választás egy fahéjas finomság. Jótékony hatásai a télre vonatkozóan leginkább a légutak kitisztításában jelentkeznek, de egyéb esetekben jól kezeli a gyomorrontást, puffadást és hasmenést. A fahéj illata, ha betölti a szobát, szinte hőmérséklet emelkedéssel ér fel, ezért érdemes ilyen illatú füstölőt, illatgyertyát vagy valami illatosítót használni a hűvös időkben.

Szegfűszeg: A szegfűszeg a kompótok, a forralt bor alapvető kelléke, jótékony hatása a fogfájás csillapításában jelentkezik, de íze melegséget ad, így betegen a közérzet javításában lehet nagy szerepe. Érdemes a szokásos, szegfűszeggel teletűzdelt narancsot használni így télen díszként és illatosítóként, mert kellemes hangulatot sugároz, így jó hatással van a közérzetre.
i