Amit kevesen tudnak, hogy kell: mellizom edzés otthon

Az otthoni edzéstől sokan elzárkóznak, inkább edzőterembe mennek, mert nem tudják mihez tudnának kezdeni a nappali négy fala között. A mellizom edzése otthon azonban az egyik legkönnyebben kivitelezhető edzés a lakás keretei között. Mellizmaink fejlesztésére több eredményes módszer létezik. Most azokat a lehetőségeket nézzük át, amelyek edzőtermen kívül is hatékonyak lehetnek.

Izmos mell
Kép forrása: Pixabay.com


Milyen a mellizom edzés otthon?

Kezdjük mindjárt a fekvőtámasszal! Ez a gyakorlat a legrégibb, a legegyszerűbb és a leghatékonyabb gyakorlat a mell izmainak edzésére. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor ne akarjuk pár hét alatt megváltani a világot, csak annyi fekvőtámaszt végezünk, amennyi szabályosan megy. Az sem tragédia, ha esetleg egyetlen fekvőtámaszt sem vagyunk képesek lenyomni, ez esetben kezdjük el mellizmaink edzését női fekvőtámaszokkal, a térdünkön támaszkodva, a mellizom edzés otthon ugyanúgy működik, mint egy edzőteremben: nem szükséges minden nap csinálni.


Milyen gyakran edzünk?

Ha már az első edzéseink során erős izomlázat érzünk, akkor ne edzünk minden nap, csak minden harmadik napon, hogy az izmainknak legyen idejük regenerálódni. Később álljunk rá a minden második napon végzett melledzésre, ez elég intenzív lesz a jó hatásfokú fejlődéshez, ugyanakkor a kellő regenerációs időt is biztosítja. Kezdésként elég két sorozat fekvőtámaszt végezni, idővel a sorozatszámot növelhetjük háromra, esetleg négyre. Fokozatosan növeljük az ismétlésszámot is. Nőknél nagyon jó eredménynek számít már 8-10 szabályos (nem női) fekvőtámasz is, férfiaknál a 25-30 szabályos ismétlés tekinthető jónak. A fekvőtámasz hatékonysága növelhető, ha különféle nehezítéseket alkalmazunk, például feltesszük a lábunkat az ágyra, vagy bordásfalra, vagy ha a hátunkra rakott súllyal végezzük a gyakorlatot. Ha mellizmaink erejét és méretét szeretnénk fekvőtámaszozással növelni, akkor kiemelten fontos, hogy szabályosan végezzük a gyakorlatot, és hogy a lehető legnehezebb módon végezzük (például súllyal), viszont nem kell sok ismétlésre hajtanunk. Négy sorozatban elég 25, 20, 15, végül 10 koncentrált ismétlést végeznünk, miközben egyre növeljük a gyakorlat nehézségét. Ellenben ha a célunk a mellizmok állóképességének fejlesztése, vagy pusztán az, hogy minél több fekvőtámaszt bírjunk lenyomni, akkor értelemszerűen az ismétlésszám növelése a megoldás. Ebben az esetben elegendő két-három sorozat is, viszont annyi ismétléssel, amennyivel csak bírjuk. Az utolsó sorozatot célszerű időnként bukásig végezni, azaz addig a pontig, ahonnan már egyszerűen nem vagyunk képesek fölnyomni magunkat.


Tolódzkodás

A fekvőtámasz hasznos kiegészítője és a mellizom edzés következő otthon is kivitelezhető szereplője a tolódzkodás, ami szintén nem igényel nagy technikai hátteret. Ebből, a tricepszet is igénylő gyakorlatból nőknél szép eredmény már a 3-4 ismétlés is, férfiként 10-15 ismétléssel lehetünk elégedettek. Ezt a gyakorlatot könnyedén nehezíthetjük egy kényelmes hátizsák és némi súly (könyv, vizes palack, súlyzótárcsa) felhasználásával.


Amihez nem kell más, csak egy kézisúlyzó

Ha van lehetőségünk kézi súlyzókkal edzeni, akkor edzésünk végén jó választás a tárogatás, ami nem csak erősíti, de nagyon jól nyújtja is a mellizmokat. Ha nincsenek súlyzóink, vizes palackokkal is dolgozhatunk. Ezeknek jó hasznát vehetjük a pillangógyakorlatnál is, amely ideális levezetés otthoni melledzésünk záró gyakorlataként.
A fekvenyomás szintén azon gyakorlatok közé tartozik, melyet tudunk otthon, csak 2 kézisúlyzó igénybevételével végezni.
Ha bármi más testrészedet szeretnéd otthon edzeni vagy csak edzéstippekre van szükséged, írd meg kommentben!

i